Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Διαγωνισμοί και Πρωτιές

Πριν από μερικές μέρες ο φίλος μου ο Σωτήρης με ειδοποίησε για μια επιτυχία του γιου του Δημήτρη. Ή μάλλον όταν μου το πρωτοέστειλε, ακόμα δεν ήξερε αν θα υπήρχε η πρωτιά ή όχι. Τότε ήταν μόνο η συμμετοχή. Ήταν για έναν απ' τους διαγωνισμούς που διοργανώνει η Μάικροσοφτ. Παγκόσμιος «διαγωνισμός φοιτητικής καινοτομίας, με πάνω από 300.000 συμμετοχές από όλο τον κόσμο για το 2011», με τον τελικό να διοργανώνεται στην Αυστραλία και τους ελληνικούς τελικούς να είναι την περασμένη βδομάδα.

Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Επικίνδυνα Παχνίδια

Οι εκλογές της επόμενης Κυριακής κρύβουν και κινδύνους. Πέρα από το γενικό εκλογικό αποτέλεσμα η διαφαινόμενη ενδυνάμωση της Χρυσής Αυγής δημιουργεί επιπλέον προβλήματα. Έχω γράψει πολλές φορές για το ότι οι Γερμανοί φοβούνται να μην σκάσει το αυγό του φιδιού στη χώρα τους και οι όποιες αποφάσεις τους έχουν αυτό στο βάθος. Αλλά το να σκάσει αλλού, δεν τους απασχολεί καθόλου. Δεν είναι ο φασισμός ( ή ο ναζισμός) καθ' αυτός που φοβούνται. Αλλά η επάνοδός του στη χώρα τους. Αν είναι αλλού όχι μόνο δεν τους πειράζει, αντιθέτως τους βολεύει μιας και θα αποκτήσουν κι άλλοθι. Δεν θα είναι μόνοι τους. Αν κάποιος θέλει κάποια στοιχεία για το πώς και ανέβηκε ο Χίτλερ στην εξουσία (γιατί να μην ξεχνάμε, εκλέχτηκε, τον ψηφίσανε) υπάρχουν αρκετά στο διαδίκτυο. Αρκετά διδακτικό αυτό στο «Ενθέματα».
Ο καθένας μας αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Λονδίνο - Φαγητό

Ποιο είναι το εθνικό φαγητό του Λονδίνου; Εξαρτάται. Αν μιλάμε για φαγητό του δρόμου (κάτι σαν βρώμικο) τότε αναμφίβολα το Φις-εντ-Τσιπς. Βέβαια, σήμερα κι αυτό όπως και τόσα άλλα έχει τυποποιηθεί. Στο δρόμο θυμάμαι να το 'χω δει πριν μερικές δεκάδες χρόνια. Αυτή τη φορά που πήγα, στο δρόμο δεν είδα να πουλάνε τίποτα. Όμως, το Φις-εντ-Τσιπς εξακολουθεί να πουλιέται από μαγαζάκια γρήγορου φαγητού. Εκτός απ' αυτά μπορεί να το βρεις και σε μαγαζιά πιο τυποποιημένα, σε κάποιες παμπ ας πούμε.

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Τηλεφωνικοί Αριθμοί

Κουίζ: Πόσα νούμερα (ψηφία) έχει ένας τηλεφωνικός αριθμός στη Γερμανία; Δύσκολη απάντηση. Δεν θα το πιστέψει εύκολα κανείς πως μπορεί να έχει από τρία, χωρίς να είναι συνοπτικός! Τα παλιά χρόνια (πριν το 2002) στην Ελλάδα η κάθε περιοχή είχε τον κωδικό της. Αν ήθελες να πάρεις στην ίδια περιοχή δεν έβαζες κωδικό. Αν έπαιρνες σε άλλη έβαζες το 0 που έδειχνε πως τα νούμερα που θα ακολουθούσαν ήταν συνδυασμός κάπου προς άλλη περιοχή. Από 0 ξεκίναγες κι αν ήθελες να πάρεις κινητό. Σήμερα έχουμε πια συνηθίσει το νέο σύστημα και τα έχουμε ξεχάσει όλ' αυτά, αλλά στη Γερμανία τα ακολουθούν ακόμα. Η κάθε περιοχή έχει έναν κωδικό. Αν θέλεις να πάρεις στην ίδια περιοχή δεν χρειάζεται να τον βάλεις, αλλά κι αν τον έχεις δεν τον αντιλαμβάνεται το σύστημα ως λάθος, στην αναγνώριση της κλήσης πάντως, πάντα βγαίνει και ο κωδικός.

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Αεροπορικό

Κάποτε για να ταξιδέψει κάποιος αεροπορικά έπρεπε να πάει σε ένα αναγνωρισμένο πρακτορείο και να ζητήσει να βγάλει ένα εισιτήριο. Αν ήθελε, ρώταγε και την τιμή και κανόνιζε αν τον έπαιρνε να ταξιδέψει ή όχι. Υπήρχαν δε δυο τιμές: μια οικονομική (Υ) που τη λέγαμε και δεύτερη θέση και μια πιο ακριβή, που λεγόταν πρώτη θέση αλλά για να μην ακούγεται τόσο άσχημα της δίναν κι άλλα ονόματα όπως π.χ. μπίζνες. Και οι αεροπορικές έκαναν εκπτώσεις σε τακτικούς πελάτες που ήταν κι αυτές προκαθορισμένες κι οι πελάτες αυτού του καιρού ήξεραν το τι και πώς και έκαναν τον προγραμματισμό τους (δεν αποφάσιζε κανείς εύκολα ένα αεροπορικό ταξίδι). Οι πράκτορες, για να προχωρήσουν στο κλείσιμο ή στην έκδοση των εισιτηρίων έπαιρναν τηλέφωνο την εταιρία και όταν κατάφερναν να επικοινωνούσαν μάθαιναν τι γίνεται για τη συγκεκριμένη πτήση. Ενημέρωναν το πελάτη τους (που μπορεί να τον βλέπαν μετά από κάποιες μέρες), έβγαζαν το εισιτήριο μέχρι κάποια προθεσμία που είχαν και έπαιρναν πάλι τηλ. την εταιρία και έδιναν τον αριθμό του εισιτηρίου ώστε να ολοκληρωθεί η πώληση. Πού τα θυμήθηκα θα ρωτήσει κάποιος αυτά. Εμ, μ' αυτά που συμβαίνουν!

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Λονδίνο - με Καραβάκι

Η γέφυρα του πύργου, ένα από τα σύμβολα της πόλης
Όπως έχω ξαναγράψει, στο εξωτερικό, κάθε πόλη που έχει ένα ποτάμι, το αξιοποιεί για να οργανώνει βόλτες με καραβάκια. Το ίδιο και οι παραλιακές πόλεις, αν και όχι το ίδιο αποτελεσματικά. Το Λονδίνο λοιπόν δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Και μιας και η πόλη είναι απλωμένη κατά μήκος του Τάμεση, το καραβάκι, εκτός από μέσω για βόλτα είναι και μέσω συγκοινωνίας. Κι εμείς, όταν βρίσκουμε τέτοια ευκαιρία την εκμεταλλευόμαστε μιας και απολαμβάνεις την κρουαζιέρα σου σε πολύ φιλικές τιμές και για το Λονδίνο αυτό είναι σημαντικό.

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Λονδίνο - Σύμβολα

Το Λονδίνο έχει πολλά πράγματα που μπορούν να θεωρηθούν ως εμβλήματά του. Όπως η Αθήνα έχει τον Παρθενώνα και η Θεσσαλονίκη τον Λευκό Πύργο, αντίστοιχα το Λονδίνο έχει καταφέρει να έχει πολλά και διαφορετικά αντικείμενα, τόσο μόνιμα (όπως τα κτίρια) όσο και κινητά. Είναι αυτά που τα πουλάνε σε μαγνητάκια ή κάρτες κλπ είδη σουβενίρ (κοινώς αναμνηστικά) ας πούμε, αλλά και που όταν τα δεις κάπου ο νους σου πάει στο συγκεκριμένο μέρος. Για μένα το πιο χαρακτηριστικό όλων για το Λονδίνο είναι το Μπιγκ Μπεν, ο πύργος με το ρολόι δίπλα στο κοινοβούλιο και πάν' απ' τον Τάμεση. Που οι φήμες λένε ότι έχει αρχίσει να γέρνει, όπως ο πύργος της Πίζας, αλλά πολύ λιγότερο. Όποιος λέει όμως πως αυτό το αντιλαμβάνεται με το μάτι μάλλον λέει ψέματα. Έχει φύγει νομίζω 5 πόντους απ' την κατακόρυφη! Επίσης όποιος πιστέψει πως φαίνεται στη φωτογραφία, απλά αγνοεί πως για να είσαι σίγουρος για κάτι τέτοιο πρέπει να έχεις στηρίξει σωστά τη φωτογραφική αφενός και αφετέρου να έχεις φακό που δεν θα παραμορφώνει.

Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Μετανάστευση στη Γερμανία;

Χρόνια πολλά για το Πάσχα αν και η σημερινή μέρα, λίγο δύσκολη για χρόνια πολλά. Μαύρη επέτειος γαρ. Για "Χριστός Ανέστη" δεν λέω. Δεν ήμουνα εκεί. Γυρίζαμε βλέπετε από Ιταλία το Μέγα Σάββατο το βράδυ. Ήταν γύρω στις δέκα και τέταρτο, κοντεύαμε στο Μόναχο, υπολόγιζα πως θα φθάναμε γύρω στις έντεκα και παίρνω τηλέφωνο μια φίλη για να μάθω σε ποια εκκλησία θα πάει να πάμε κι εμείς από κει. Και τότε μαθαίνω πως η Ανάσταση έγινε ήδη στις 10! Γιατί δεν ξέρω. Ο παπάς μάλλον βιαζότανε να πάει για τη μαγειρίτσα! Στην Ιταλία που είχαμε πάει στον Επιτάφιο, έγραφε πως η Ανάσταση θα γίνει στις 12. Το ίδιο παλιότερα σε Παρίσι ή Βρυξέλλες. Γιατί στο Μόναχο βιάζονται;

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Λονδίνο - Διαγραμμίσεις και Σήματα

Το να παρακολουθήσεις τις διαγραμμίσεις των δρόμων στο Λονδίνο είναι ένας άθλος. Έχουμε και στην Ελλάδα ποικιλία αλλά όχι πια και τόση. Υπάρχουν οι γραμμές που είναι στη μέση κι άλλες που είναι στα πλάγια. Υπάρχουν αυτές που είναι άσπρες κι οι άλλες που έχουν χρώμα ή και χρώματα (π.χ. μισή μπλε, μισή κόκκινη). Αυτές που είναι διπλές ή μονές, συνεχείς ή διακεκομμένες και που υπάρχουν σε κάθε πόλη για να ξεχωρίζουν τις σειρές των αυτοκινήτων και που συνδυάζονται μεταξύ τους αλλά εδώ υπάρχουν κι άλλες: οι τεθλασμένες που δεν κατάλαβα τι ακριβώς σημαίνουν, πάντως τις βρήκα πάντα κοντά σε διαβάσεις ή στο τέλος ενός δρόμου, απ' ότι μου είπαν - μάλλον - μια πιο αυστηρή απαγόρευση στάσης και στάθμευσης εκεί.

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Λονδίνο - Εγγλέζοι

Το Λονδίνο είναι η πρωτεύουσα της χώρας που ονομάζεται Ηνωμένο Βασίλειο (United Kingdom). Και ποια κομμάτια ενώνονται στο βασίλειο αυτό; Τα νησιά Μεγάλη Βρετανία (στο οποίο βρίσκονται η Αγγλία, η Σκωτία και η Ουαλία) και Βόρεια Ιρλανδία (και κάμποσες ακόμα περιοχές που δεν αναφέρονται ονομαστικά στον τίτλο). Και πολλές φορές τα πράγματα μπλέκονται για μας τους ξένους. Ας πούμε ταυτίζουμε το κράτος (Ηνωμένο Βασίλειο) με το νησί (Μεγάλη Βρετανία) και ονομάζοντας όλους τους κατοίκους Εγγλέζους κάτι που κάνει έξω φρενών τους υπόλοιπους και ειδικά τους Σκωτσέζους.

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Δομή των πόλεων

Πώς είναι φτιαγμένη μια πόλη στη Γερμανία; Ποια είναι η δομή της; Έχει κάποια ειδικά χαρακτηριστικά; Μπορούμε να ξέρουμε πώς θα κινηθούμε όταν φτάσουμε σ' αυτήν; Η απάντηση είναι καταφατική. Σ' όλες τις πόλεις που έχω επισκεφτεί υπάρχει μια παρόμοια λογική στη δομή τους. Ανάλογα με το μέγεθος ίσως κάποια πράγματα αλλάζουν, αλλά η κεντρική ιδέα είναι ίδια. Σε κάθε πόλη υπάρχουν δυο «κέντρα»: Ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης και το κέντρο της, η παλιά πόλη (αν υπάρχει).

Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Λονδίνο - Τρένα

Το Λονδίνο διακρίνεται για τους πολλούς σταθμούς τρένου που έχει. Ανάλογα την κατεύθυνση που θέλεις να πας είναι και ο σταθμός που πρέπει να χρησιμοποιήσεις. Έχασα το μέτρημα, είναι 7, 8, παραπάνω; Δεν μπορώ να απαντήσω, αν και όλοι όσους είδα έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Δεν υπάρχει δηλαδή αυτό που στη Γερμανία είναι γνωστό ως κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός (χάουπτμπανοφ -Hauptbahnhof). Θα μπορούσα να πω πως αυτόν τον ρόλο τον παίζει ο σταθμός του  Σεντ Πάνκρας (St Pancras) μόνο και μόνο γιατί εκεί τερματίζουν τα τρένα του Γιούροσταρ, αυτά που ενώνουν το Λονδίνο με το Παρίσι και τις Βρυξέλλες.

Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Καλή Ανά(σ)ταση.

Τόσα και τόσα βγήκαν αυτό το διάστημα. Είχα πει πως δεν θα γράψω τίποτα και έγραφα σχεδόν κάθε μέρα. Καιρός λοιπόν να σταματήσω για λίγο κλείνοντας με την ευχή «Καλή Ανά(σ)ταση».

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Γερμανικές Αποζημιώσεις

Πολύς λόγος γίνεται για τις γερμανικές αποζημιώσεις καθώς και για την αποπληρωμή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου. Είναι ένα θέμα που διάφορες οργανώσεις θίγουν κατά καιρούς, κατηγορώντας τις κυβερνήσεις πως δεν θέλουν να τις διεκδικήσουν (κάτι που δεν είναι και πολύ ψέμα δηλ., χρόνια τώρα το κάνουν γαργάρα) αλλά το θέμα σ' αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι τι λέει ο καθένας ή η λογική. Για να το προχωρήσεις και να το διεκδικήσεις (με διαπραγματεύσεις στην αρχή αλλά και με προσφυγή σε διεθνή δικαστήρια μετά)χρειάζονται στοιχεία. Κι επιτέλους, το υπουργείο μας ανακοίνωσε πως κάτι βρήκε. Ψάχνοντας στα χρονοντούλαπά του το ΥΠΟΙΚ εντόπισε και συγκεντρώνει φακέλους για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Άντε να δούμε ΑΝ θα προχωρήσει και πώς αυτή η υπόθεση.
Πάντως, όποιος ελπίζει πως θα πάρουμε πίσω τα δανεικά κι αγύριστα, θα ξεχρεώσουμε και θα σταματήσουν τα μέτρα των μειώσεων, μάλλον θα απογοητευτεί. Γιατί τα μέτρα ήρθαν για να μείνουν. Είναι άσχετα με την οικονομική κατάσταση της χώρας. Άλλοι συσχετισμοί είναι που σπρώχνουν προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση.

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Ευλογείτε

Πλάκα πλάκα, βγήκε υλικό για όλη τη βδομάδα. Αλλά όταν βλέπεις τόσα παράξενα γύρω σου, δεν μπορεί να μην σχολιάσεις. Από προχτεσινό δημοσίευμα στο ιν. Το θέμα πώς φτιάχνει η εκκλησία ένα γηροκομείο σε περιοχή που απαγορεύεται. Η είδηση έχει διπλή ανάγνωση. Απ' τη μια είναι παράξενο να απαγορεύεται να χτιστεί ένα έργο που έχει να κάνει με την περίθαλψη των υπερήλικων συνανθρώπων μας. Γιατί να απαγορεύεται; Αφού πρόκειται για κοινωφελές έργο. Καλά κάνει λοιπόν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και χρησιμοποιεί «πονηριά» (αλήθεια, προς τι τα εισαγωγικά που υπάρχουν στην είδηση; Μήπως για να μην το πει ο συντάκτης απάτη το βάζει έτσι;) για να ξεπεράσει τη γραφειοκρατία.

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Λύση για το Χρέος της Ελλάδας

Λέω να σταματήσω για το Πάσχα, αλλά όλο και κάτι βρίσκεται. Όπως αυτό: Λύση για το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας βρίσκει 11χρονος Ολλανδός. Ποια είναι η λύση; Ε, καλά. χιλιομασημένες συνταγές. Έξοδο απ' το ευρώ κλπ. Το παιδάκι αυτά που άκουγε τα έγραψε κιόλας για να πάρει μέρος στο διαγωνισμό που έχει προκηρυχθεί και έχει βραβείο 200.000£! Καλό ε; Η λύση του δεν είναι αυτή που θα πάρει το πρώτο βραβείο, αλλά θεωρήθηκε πως πρέπει να προβληθεί. Τυχαίο; Δεν νομίζω!

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Παζάρι Ποδηλάτων

Έγραφα παλιότερα πως σε διάφορες εποχές διοργανώνονται παζάρια στα οποία οι Γερμανοί πουλάνε τα μεταχειρισμένα είδη που δεν χρειάζονται για τον οποιοδήποτε λόγο. Έτσι δεν μου φάνηκε καθόλου παράξενο που διάβασα τις προηγούμενες μέρες πως στα τέλη του Μάρτη, με την έναρξη της καλοκαιρίας και της νέας ποδηλατικής περιόδου θα διοργανωνόταν ένα παρόμοιο παζάρι. (Παρεμπιπτόντως: όλες οι αλυσίδες καταστημάτων αυτές τις μέρες έχουν είδη γι ποδήλατα στα διαφημιστικά τους)! Έψαξα και το βρήκα και στο ίντερνετ (δεν ξέρω για πόσο θα υπάρχει η ανάρτηση γι' αυτό έκανα ένα αντίγραφο της αρχής της) για παραπάνω πληροφορίες κι αποφάσισα να πάω. Ο χώρος ήταν κοντά στον Όστμπανοφ, τον μεγάλο ανατολικό σταθμό του Μονάχου. Με το που βγήκαμε (γύρω στις μιάμιση) πλήθος κόσμου στο δρόμο, δεν χρειαζόταν να ψάξουμε πού ήταν ακριβώς ο χώρος.

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Αυξήσεις στη Γερμανία

Έγραφα τις προάλλες για το ότι οι εργαζόμενοι εδώ στη Γερμανία δεν ξέρουν τι θα πουν αυξήσεις εδώ και πολλά χρόνια. Κι όχι μόνο αυτό αλλά συγχρόνως υπάρχει μείωση του κοινωνικού κράτους. Όμως αυτό δεν ισχύει για όλους. Τις προηγούμενες μέρες έγιναν κάτι ψιλοαπεργίες από τους δημόσιους υπάλληλους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα που έφεραν αποτέλεσμα: 6,3% αύξηση για τα επόμενα δύο χρόνια. Δεν ξέρω πότε ήταν η τελευταία φορά που δόθηκαν αυξήσεις ξανά. Αλλά θυμάμαι πως μπαίνοντας το 2010 οι (Γερμανοί) εκπαιδευτικοί πήραν αύξηση, κάπως αυτόματα, που σημαίνει πως μάλλον ήταν συνέχεια από προηγούμενη συμφωνία. Για πέρυσι δεν έμαθα.

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Αξιοκρατία!

Δόθηκε στη δημοσιότητα το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για την αξιολόγηση των Δημοσίων Υπαλλήλων μέσα στο οποίο περιλαμβανόμαστε κι εμείς οι εκπαιδευτικοί, αν και είμαστε και λίγο διαφορετική κατηγορία και θα βγει κι άλλο πιο εξειδικευμένο. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων το αποτέλεσμα θα προκύπτει από έναν ειδικό τύπο που θα συνυπολογίζονται οι επιμέρους δείκτες και θα βγαίνει το τελικό αποτέλεσμα. Μάλιστα, όπως σχολιάστηκε στο μπλογκ Σαραντάκου, ο τύπος όπως είναι ενσωματωμένος στο δημοσίευμα δείχνει πως αυτός που τον έφτιαξε είχε διάφορα προβλήματα ως προς τη χρήση του επεξεργαστή κειμένου, αλλά ας το αφήσω αυτό, είναι άλλη ιστορία.

Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Πρωταπριλιά

Καλό μήνα. Είναι έθιμο τέτοια μέρα να λέγονται και να γράφονται ψέματα, ένα έθιμο όμως που δεν ακολουθεί το παρόν ιστολόγιο. Έθιμο είναι για εδώ να μην έχει δημοσιεύσεις Κυριακή, εκτός αν προκύπτει κάτι το ξεχωριστό. Τι το ξεχωριστό προέκυψε σήμερα; Τίποτα. Απλά η σημερινή Κυριακή συμπίπτει με την αρχή του μήνα αλλά και με το ξεκίνημα των διακοπών του Πάσχα. Όχι του δικού μας, του ανατολικού ή ορθόδοξου Πάσχα. Αλλά του δικού μας Πάσχα, των Δυτικών (Καθολικών, προτεσταντών και λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων που έλεγαν πάλαι ποτέ οι ανακοινώσεις εκλογικών αποτελεσμάτων) κοινώς Λατίνων Πάσχα όπως γράφει το εορτολόγιο.