Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Παροχές ΕΕ

Άλλο ένα θέμα που προέκυψε κατά την επίσκεψή μου στο χωριό την περίοδο των Χριστουγέννων. Μεταξύ άλλων που έμαθα ήταν πως μοίρασαν και φέτος τρόφιμα στο χωριό: Στα πλαίσια της ενίσχυσης των χαμηλότερων εισοδημάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση μοιράζονται τα τελευταία χρόνια κάποια τρόφιμα. Αυτά είναι κυρίως ζυμαρικά και ρύζι, συσκευασμένα ειδικά γι' αυτό το πρόγραμμα. Και ποιοι έχουν κατά τεκμήριο τα χαμηλότερα εισοδήματα; Οι αγρότες κι ειδικά οι συνταξιούχοι αλλά και οι πολύτεκνοι. Έτσι κάθε χρόνο (ήταν δεύτερη χρονιά το 2011) κάνουν τα χαρτιά τους (ναι, δεν παίρνουν όλοι οι αγρότες, υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις, λεπτομέρειες δεν ξέρω) και λίγο πριν τα Χριστούγεννα έγιναν οι διανομές.

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Γερμανικά Πιάτα

Τι σημαίνει γερμανικά πιάτα; Έχει διάφορες σημασίες αλλά κατά ένα εσωτερικό - ενδοοικογενειακό ανέκδοτο: Πιάτα χτυπημένα.
Εξηγούμαι: Γερμανικά πιάτα θα μπορούσε να σημαίνει πιάτα φτιαγμένα στη Γερμανία, κάτι που είναι άμεση και αυτονόητη εξήγηση. Μια άλλη σημασία θα μπορούσε να παραπέμπει σε μερίδες. Και καθώς οι μερίδες στα γερμανικά μαγαζιά (ή μάλλον στα μαγαζιά που λειτουργούν στη Γερμανία, είτε είναι γερμανικά είτε π.χ. ελληνικά) είναι ικανού μεγέθους, δεν υπάρχει περίπτωση να μη χορτάσεις με μια μερίδα, γερμανικά πιάτα σημαίνει μερίδες μεγάλες και χορταστικές.

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Λονδίνο - Βρετανικό Μουσείο

Το Βρετανικό Μουσείο είναι ένα τεράστιο κτίριο στο κέντρο του Λονδίνου που για να το δεις ολόκληρο θέλεις μέρες και μέρες. Με μεγάλη προσέλευση κόσμου, δεν χρεώνει εισιτήριο (σε αντίθεση με τα ιδιωτικά που λέγαμε). Υπάρχουν μόνο πινακίδες αν θέλεις να στηρίξεις το μουσείο δώσε όσα νομίζεις, συνιστώμενο ποσό οι πέντε λίρες. Όχι. Εδώ δεν έδωσα. Ήταν η δική μου διαμαρτυρία για τα Ελγίνεια, αν και δυστυχώς, δεν είναι μόνο αυτά. Όλα τα μουσεία της Ευρώπης είναι γεμάτα με ελληνικά αρχαία. Δεν το είχα πάρει χαμπάρι. Είχα δει το μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο, είχα ακούσει για το Λούβρο στο Παρίσι, αλλά πρόσφατα διαπίστωσα ότι ακόμα και στο Μόναχο υπάρχει μουσείο με αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά γλυπτά. Μόνο που το λένε "Γλυπτοθήκη". Ακριβώς απέναντι είναι η "Συλλογή Αρχαίων Αντικειμένων". Κι αυτά ελληνικά και ρωμαϊκά. Αλλά ας πάμε παρακάτω.

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Γερμανικό Καρναβάλι

Όποιος νομίζει πως η παρέλαση του καρναβαλιού είναι ελληνική εφεύρεση (εντάξει, υπάρχει και το Ρίο που όμως την επίσημη την έχει περιορίσει στο Σαμποδρόμιο!) μπορείτε να πάρει μια γεύση από την αντίστοιχη στο Ντίσελντορφ. Οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους ακόμα και σε όσους δεν ξέρουν Γερμανικά! Η Μερκοζύ ένα από τα σατιρικά άρματα.

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Καθαροδευτεριάτικα

Καθαρή Δευτέρα στη Γερμανία σήμερα. Έτσι το σημερινό σημείωμα είναι απλά και μόνο για μια καλημέρα, για να θυμίσω πως την υπόλοιπη εβδομάδα δεν θα έχει δημοσιεύματα. Δηλ. η Καθαρή Δευτέρα αφενός μεν έχει μια μικρή διαφορά με την της Ελλάδας, είναι εργάσιμη στη Γερμανία για τον περισσότερο κόσμο (αλλά θα μου πείτε και πόσοι την έχουν αργία στην Ελλάδα; Εκτός δημοσίου μοιρασμένα τα πράγματα). Αφετέρου δεν συμπίπτει με της Ελλάδας. Πέρυσι και πρόπερσι ήταν μαζί, αλλά αυτό δεν είναι το σύνηθες. Το σύνηθες είναι να έχουν διαφορά: ή μια βδομάδα (όπως φέτος) ή και ένα μήνα (όπως του χρόνου). Αιτία το γεγονός πως το Ορθόδοξο Πάσχα γιορτάζεται με το παλιό ημερολόγιο. Κι οι υπολογισμοί δεν γίνονται με τις ώρες της μέρας ή αν το φεγγάρι στον ουρανό είναι πανσέληνος ή όχι, αλλά το τι λένε τα χαρτιά, που φτιάχτηκαν κάποτε (τον 5ον π.Χ. και τον 4ο μ.Χ. αιώνα) και λογικό είναι να μην είχαν ακρίβεια στις μετρήσεις. Αλλά ας μην επεκταθώ σ' αυτά.

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Λήξη ανταλλαγής Ευρώ

Η έλευση του ευρώ πριν περίπου δέκα χρόνια ακύρωσε τη χρήση των κερμάτων και των τραπεζογραμματίων (όπως είναι το επίσημο όνομα των χαρτονομισμάτων). Οι χώρες που ξεκίνησαν να έχουν το ευρώ ως επίσημο νόμισμα τότε, αλλά κι αυτές που μπήκαν σ' αυτή τη διαδικασία αργότερα έπαψαν να τα δέχονται επίσημα σε συναλλαγές. Κάποιες χώρες  έθεσαν και προθεσμία για ανταλλαγή των παλιών νομισμάτων με τα αντίστοιχα νέα, ενώ άλλες όχι. Για παράδειγμα στη Γερμανία το μάρκο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σήμερα, υπάρχουν μαγαζιά που το δέχονται, άσχετο τι το κάνουν μετά. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει ημερομηνία που σταματάει η ανταλλαγή από την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας - δεν ξέρω αν αυτό θα γίνει κάποια στιγμή, πάντως μάλλον οι Γερμανοί φυλάνε τα μάρκα τους στο στρώμα και αγνοείται πότε θα βρεθούν ή είναι ιδιαίτερα δεμένοι συναισθηματικά με το μάρκο και δεν θέλουν να το αποχωριστούν εύκολα.

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Γαλλογερμανικός Άξονας

Νομίζω πως όλοι έχουμε ακούσει ή και έχουμε πει για τον Γαλλογερμανικό άξονα. Για τη συνεργασία δηλαδή της Γερμανίας και της Γαλλίας δηλαδή σε διάφορους τομείς. Κυρίως, τώρα τελευταία με την αγαστή συνεργασία τους για την επαναφορά της Ελλάδας στον "ίσιο δρόμο" της οικονομικής ευπρέπειας! Πώς θα γίνει αυτό; Μα με το να μας βάλουν τα δυο πόδια σ' ένα παπούτσι. Έτσι, απ' αυτή τη "συνεργασία" μας προέκυψε κι η Μερκοζύ! Αλλά εδώ δεν θα μιλήσουμε γι' αυτά. Για άλλο Γαλλογερμανικό άξονα. Αυτόν της συνεργασίας στις συγκοινωνίες!!!

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Άστεγοι

Για του λόγου το αληθές. Δυστυχώς μου δίνει μόνο μια βδομάδα!
Επιτέλους ανέβηκε λίγο η θερμοκρασία. Χθες το θερμόμετρο άγγιξε τους 0 βαθμούς. Κι αν σε κάποιους αυτό φαίνεται οξύμωρο, για μας εδώ που είμαστε επί δυο βδομάδες σε εμπλοκή σε θερμοκρασίες -15 με -8 το πολύ (είχαμε και χαμηλότερες μέχρι -22!), θερμοκρασίες απαγορευτικές για κυκλοφορία, το μηδέν μας φαίνεται μια χαρά. Βέβαια, η αίσθηση, το φίλινγκ, είναι πολύ χαμηλότερο, στους -6 ας πούμε. Αλλά με το - 15 πόσο νομίζεται πως νιώθαμε; Κάπου -20 και βγάλε. Οπότε; Και τι γίνεται όταν είσαι άστεγος με τέτοιες θερμοκρασίες; Και δεν θέλω ερωτήσεις του στιλ αν υπάρχουν άστεγοι στη Γερμανία και δη στο πλούσιο Μόναχο. Προφανώς και υπάρχουν. Υπολογίζονται στις 22.000 για τη Γερμανία απ' τους οποίους 300 με 400 άτομα στο Μόναχο. Μπορεί εγώ να μην τους έχω πετύχει, αλλά αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι εγώ δεν κυκλοφορώ σε ώρες που μπορείς να δεις αν ο άλλος είναι άστεγος ή όχι. Ενδείξεις υπάρχουν όμως, όταν βλέπεις κάποιον να έχει τα έχια του στο παγκάκι.

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Βιβλία και Οικονομία

Άλλο ένα καθαρά ελληνικό θέμα. Πολλά τέτοια έπεσαν μαζεμένα τον τελευταίο καιρό. Θα μπορούσε να θεωρηθεί πως αυτό έχει να κάνει με έλλειψη θεμάτων απ' τη Γερμανία. Αλλ' αυτό είναι η μισή αλήθεια. Γιατί έχω κάμποσα Λονδρέζικα στα σκαριά και μάλιστα διαπιστώνω πως όσο απομακρύνομαι από την εποχή που έγινε το ταξίδι, τόσο δυσκολεύομαι να θυμηθώ τι ήθελα να γράψω κι έβαλα αυτόν το τίτλο ή αυτές τις φωτογραφίες. Απ' την άλλη συμβαίνουν διάφορα στην ημετέρα χώρα που με τσιγκλάνε να τα σχολιάσω. Βέβαια, το σημερινό δεν έχει κάποια ιδιαίτερη επικαιρότητα. Είναι κάτι που γίνεται χρόνια και που η κατάλληλα εποχή θα ήταν μάλλον το Σεπτέμβρη (που όμως για φέτος δεν προβλέπεται ραντεβού, αλλ' αυτό είν' άλλο θέμα). Αλλά μιας και το συζήταγα προχθές στο σχολείο είπα να το γράψω κιόλας, να υπάρχει και γραφτή η γκρίνια μου. Βλέπετε είναι χρόνια τώρα που διδάσκω στα σχολεία και κάθε φορά που το σκέφτομαι ενοχλούμαι. Αλλά αυτό δεν φτάνει.

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Ιστορίες του Ναστραντίν Χότζα

Ένα απόσπασμα από το "Μεγάλο μας Τσίρκο". Είναι η αρχή από το 9ο κομμάτι του δίσκου "Το Σύνταγμα - 3 του Σεπτέμβρη". Ως γνωστόν αποτελεί τη μουσική από το αντίστοιχο θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Η συζήτηση αφορά το αιτούμενο σύνταγμα και συζητούν οι εκπρόσωποι των μεγάλων δυνάμεων: να έχουν (οι Έλληνες) σύνταγμα ή να μην έχουν. Κι εκεί υπάρχει η καταπληκτική ιδέα: να έχουν χωρίς αν έχουν!!! Εφαρμοστέα ακόμα και στις μέρες μας. Αλλά το θέμα που επέλεξα για σήμερα είναι οι ιστορίες του Ναστραντίν Χότζα.

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

PSI

Τι είναι πάλι αυτό το PSI; Από πού ξεφύτρωσαν αυτά τα τρία γράμματα που μπήκαν τελευταία στη ζωή ημών των Ελλήνων; Προφανώς εδώ δεν θα δώσω την οικονομική τους εξήγηση, μιας και ούτε εγώ ξέρω ακριβώς τι είναι και πώς γίνεται. Ούτε θα κάνω καμιά σπουδαία ανάλυση. Απλά θα βάλω μερικές σκέψεις μου εδώ που πολύ με απασχολούν τελευταία. Γιατί όταν πρωτοακούστηκε η λέξη(;) τον Οκτώβρη μας την παρουσίασαν σαν την πανάκεια που θα έλυνε το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας. Όμως ήταν τόσο βαριά που άλλαξε η κυβέρνηση για αν ολοκληρωθεί και τώρα ακούμε πως για να πετύχει το PSI θα ακολουθήσει κι άλλο σφίξιμο του ζωναριού.

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Γερμανικόν Άγος

Το λεξικό της νεοελληνικής γλώσσας μας λέει: "άγος το [áγos] O46α : (λόγ.) ασεβής, ανόσια πράξη, μίασμα: Tους βαραίνει ακόμα το ~ της γενοκτονίας. Kουβαλούσε πάντα μαζί του το ~ της πατροκτονίας. [λόγ. < αρχ. ἄγος]". Υπάρχει γερμανικό άγος; Και ποιο είν' αυτό. Η απάντησή μου είναι καταφατική, αλλά με αστερίσκους. Δηλ. το άγος δηλώνεται ότι υπάρχει και οι πολιτικοί άρχοντες δείχνει να το θυμούνται. Το δείχνει μέσα από διάφορες δηλώσεις, εκδηλώσεις, μνημεία αλλά και απ' τον τρόπο που αντιμετωπίζουν ας πούμε την κρίση στο ευρώ. Απ' την άλλη όμως δεν είμαι σίγουρος πόσοι το θυμούνται στην καθημερινότητα, ειδικά οι νέοι οι οποίοι σύμφωνα με τις στατιστικές μόνο ο 1 στους 5 ξέρει τι έγινε την περίοδο 1933 - 1945 στη Γερμανία.

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Λονδίνο - Αεροδρόμιο Στάνστεντ

Για να πάει κανείς στο Λονδίνο έχει αρκετές επιλογές τόσο από αεροπορικές εταιρίες όσο και από αεροδρόμια. Μιας και γύρω του υπάρχουν 5 - 6 τέτοια. Το πρώτο (το πιο κοντινό) είναι το Λόντον-Σίτι (με κωδικό LCY), στα 14 χλμ. Το δεύτερο το γνωστότατο από πολύ παλιά Χίθροου (LHR) στα 27 χλμ. Αυτό είναι το μόνο που εξυπηρετείται και από τη γραμμή του μετρό (και στο πρώτο δηλ. μπορεί να πας με το μετρό αλλά η κίνησή του είναι περιορισμένη). Όταν είχα πρωτοπάει πριν 25 χρόνια είχε τέσσερις τερματικούς σταθμούς (τέρμιναλ), τώρα έχει πέντε! Αλλά η χωρητικότητά του εξακολουθεί να είναι περιορισμένη κι έτσι άρχισαν να χρησιμοποιούνται και πιο μακρινά. Όπως το Γκάτγουικ (LGW) για παράδειγμα στα 45 χλμ. Αυτό εξυπηρετείται με τρένα, απλά και γρήγορα. Πιο μακρυά το Λούτον (LTN) στα 55 χλμ κι ακόμα πιο πέρα στα 60 χλμ είναι το Στάνστεντ (STN) το αεροδρόμιο το οποίο θα περιγράψω σήμερα. Ήδη τα πράγματα αλλάζουν, το L που δείχνει πως είναι στο Λονδίνο έχει φύγει. Θα μου πείτε σιγά τη διαφορά στα 45, τα 55 ή στα 60 χλμ. Ε, ναι. Όταν αρχίζεις κι απομακρύνεσαι τι πέντε πάνω τι πέντε κάτω! Εξάλλου, όταν είσαι μακρύτερα, για να έχεις κίνηση, ρίχνεις τις τιμές! Στην πάνω φωτογραφία η Μαρία μπροστά στην είσοδο. Τίποτα το εντυπωσιακό! Στην πινακίδα αναφέρει πως είναι αεροδρόμιο του Λονδίνου!

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Λονδίνο - Λεωφορεία

Το Λονδίνο είναι μουντό και γκρίζο τις περισσότερες ώρες. Κι έτσι οι Λονδρέζοι βρήκαν τρόπο να σπάνε τη μουντάδα βάζοντάς της έντονο κόκκινο χρώμα. Το έβαλαν στα ταχυδρομικά κουτιά, αλλά πόσα τέτοια να υπάρχουν; Το έβαλαν και στους τηλεφωνικούς θαλάμους αλλά πάλι δεν έφτανε. Το πρόσθεσαν στα λεωφορεία τους και γέμισαν οι δρόμοι κι απόκτησαν ένα έντονο αλλά και χαρακτηριστικό στυλ (έτσι κι αλλιώς οι Εγγλέζοι πάντα θέλουν να ξεχωρίζουν). Στην πάνω φωτογραφία ένα απ' τα παλιά λεωφορεία, τα λίγα που έχουν μείνει (τα περισσότερα στη γραμμή 9 προς την πλατεία Τραφάλγκαρ απ' ότι είδα), απ' αυτά που δεν είχαν πόρτα αλλά έμπαινες ή έβγαινες χωρίς πρόβλημα όταν έκοβε ταχύτητα το λεωφορείο!

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Μισθοδοσία Ελληνικού Δημοσίου

Ήταν το καλοκαίρι του 2010 όταν ανακοινώθηκε η απογραφή στον ελληνικό δημόσιο τομέα. Η πρώτη που γινόταν μετά από 190 χρόνια ύπαρξης, λένε οι φήμες. Δεν ξέρω αν είν' αλήθεια αυτό κι ούτε μ' ενδιαφέρει στο φινάλε. Ο δικός μου προβληματισμός είν' αλλού: Η απογραφή έγινε εσπευσμένα, ως συνήθως. Πότε έπρεπε να τελειώσει; Χθες. Τρέξτε να απογραφείτε. Η εφαρμογή που θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί δεν ήταν έτοιμη στην ημερομηνία που άρχιζε η απογραφή, δόθηκε παράταση τρέξτε, προβλήματα διάφορα, τέλος πάντων, κάποια στιγμή ολοκληρώθηκε. Αποτέλεσμα 768.008 εργαζόμενοι που έχουν κάποια (οποιαδήποτε) εργασιακή σχέση με το δημόσιο. Αριθμός μαγικός, αριθμός αναφορά σε ό,τι έχει σχέση με τη μισθοδοσία όλων αυτών.

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Καράβια στη Πεντέλη

Το σχόλιο: Αν δεις καράβι στο βουνό, η ΕΡΤ θα το 'χει σύρει (Οι άπιστοι μπορούν να το ελέγξουν κατευθείαν από την πηγή - από 24:24 - 25:00)

Κι ένα ανέκδοτο (όλα ψαρεμένα από τη σημερινή ανάρτηση Σαραντάκου)

Συναντιόνται δυο φίλοι:
- Τι κάνεις πως πάει η δουλεία;
- Άστα … Το μαγαζί δεν πάει και χρωστάω… Εσύ;?
- Εγώ άνοιξα καινούριο και πάω αρκετά καλά!
– Μπράβο ρε! Αυτές τις εποχές;;; Και τι είναι;
- Οίκος ανοχής. Ευτυχώς οι πελάτες είναι ευχαριστημένοι και ξανάρχονται. Σε λίγο καιρό θα πάρω και καμία πουτάνα γιατί τώρα τα κάνω όλα μόνος μου!

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Λονδίνο - Μουσεία

Στο Λονδίνο υπάρχουν μουσεία και "μουσεία". Μουσεία δηλ. πραγματικά, αυτά που έχουν αληθινούς θησαυρούς, που έχουν αποκτηθεί με πολλούς και διαφόρους τρόπους (τα μάρμαρα του Παρθενώνα είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση) και άλλα που είναι στημένα απλά και μόνο για να μαζεύουν κόσμο και χρήμα. Και το ιδιαίτερο είναι πως στο πανάκριβο Λονδίνο στα μεν δημόσια μουσεία η είσοδος είναι δωρεάν ενώ στα ιδιωτικά (προφανώς) θέλουνε να βγάλουνε και απ' τη μύγα ξίγκι. Στην πάνω φωτογραφία π.χ. είναι η είσοδος του "μουσείου" που υπάρχει στην Μπέικερστριτ 221Β. Τι μουσείο είναι αυτό; Μουσείο Σέρλοκ Χολμς. Μα ο Σέρλοκ Χολμς είναι φανταστικό πρόσωπο. Πώς μπορεί να έχει μουσείο; Ναι αλλά ο συγγραφέας εκεί έγραφε πως μένει. Να μην φτιάξουμε κι εμείς το "σπίτι" του;

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Ελληνικές Πιστωτικές Κάρτες στο Εξωτερικό

Η σχέση μου με τις κάρτες είναι πολύ παλιά. Όταν είχαν πρωτοκυκλοφορήσει οι τράπεζες (η τότε Πίστεως, συγκεκριμένα, τότε στα μέσα της δεκαετίας του 80) τις κάρτες για την αυτόματη συναλλαγή απ' το μηχάνημα, χωρίς να περιμένεις σε ουρές κλπ, πρέπει να ήμουν απ' τους πρώτους που απέκτησα. Στα τέλη της δεκαετίας του 80 διέθετα πιστωτική κάρτα (Εθνοκάρτα) την οποία κράτησα μέχρι το 97 οπότε κάπου κάτι δεν πήγε καλά και πήγα γι' άλλη τράπεζα.

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Παντούφλες

Στο χωριό μου, πάντα όταν πηγαίναμε σ' ένα σπίτι, βγάζαμε τα παπούτσια μας. Δεν συνηθιζόταν ν' ανέβει κάποιος με τα παπούτσια πάνω (τα σπίτια είναι δίπατα). Κι αυτό για να μην λερώσουν τα διάφορα που ήταν στρωμένο το σπίτι. Αλλά αυτό είχε το τίμημά του: Ήμασταν ξυπόλητοι όση ώρα διαρκούσε η επίσκεψη. Φεύγοντας από το χωριό, τη συνήθεια αυτή τη ξέχασα. Τόσο μάλιστα που όταν μου ζήτησε μια ξαδέρφη μου να πάω σπίτι της να της φτιάξω κάτι στον υπολογιστή της, καλοκαίρι ήτανε, μπήκα μέσα με τη σαγιονάρα. Δεν μου είπε τίποτα, αλλά το σχολίασε αργότερα στη μάνα μου.