Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Σεν Μαλό 2

Συνεχίζω λοιπόν σήμερα με το Σεν Μαλό. Το δημαρχείο της πόλης φωτισμένο το βραδάκι. Βρίσκεται σε κομβικό σημείο, δίπλα στην κεντρική πύλη και έχει είσοδο κι από μέσα κι απ' έξω. Στο τέλος της βόλτας μας είπαμε κι είπαμε να στήσουμε τη μηχανή μας και να βγούμε μια φωτογραφία μαζί του.

Και το διπλό λιμάνι. Μια στενή λουρίδα, ίσα ίσα ένας δρόμος χωρίζει τις δυο λεκάνες.
Σημαντικός τουριστικός προορισμός το Σεν Μαλό έχει δεκάδες μαγαζιά για φαγητό. Το πιο πολυπροτεινόμενο τα μύδια με τηγανιτές πατάτες. Γύρω στα 10 - 15€, ίσως και με ένα ποτήρι άσπρο κρασί.
Το πόσα μαγαζιά υπάρχουν δίπλα στα τείχη δεν λέγεται. Πολλά και μικρά. Έντονος ο ανταγωνισμός για την προσέλκυση πελάτη, αλλά δεν ξεμένουν κιόλας.
Να και η μέσα όψη του δημαρχείου. Μέσα από τα τείχη εννοώ γιατί από μέσα στο δημαρχείο δεν μπήκαμε! Και μια γωνία δυο δρόμων.
Εκτός απ' την εντός των τειχών πόλη υπάρχει και η εκτός. Και έχει ενδιαφέρον κι αυτή.
Αλλά όσο και να 'χει ενδιαφέρον η απέξω τα τείχη δεν παίζονται. Το απογεματάκι είναι τόπος για βόλτα από τους κατοίκους της πόλης αλλά και για τους γλάρους. Χαμός γινότανε. Και μόλις τους έριχνες κάνα κομματάκι ψωμί σκοτωνόντουσαν ποιος θα το πρωτοαρπάξει.
Ο καθεδρικός ναός της πόλης. Είχε και ιστορία, αλλά δεν την θυμάμαι. Ή κουρκούτιανα ή δεν ήταν τόσο σημαντική.
Οι πινακίδες για την κυκλοφορία στους εντός των τειχών δρόμους υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσουν πρόβλημα λόγω στενότητας. Έτσι είναι στερεωμένες με λάστιχο ώστε αν ακουμπήσει κανένα αυτοκίνητο ή κάνας πεζός να λυγίσει η πινακίδα και μόνο. Χώρια που είναι και ξύλινες. Όπως και στα ελληνικά πεζοδρόμια. Δεν είναι έτσι; Ε, τι να κάνουμε. Εμείς έχουμε πολύ χώρο! Κι επειδή υπάρχουν οι πολλές ομίχλες που λέγαμε, αρκετές πινακίδες είναι φωτιζόμενες.
Το Σεν Μαλό είναι το λιμάνι που συνδέει τη Γαλλία με τα νησιά της Μάγχης αλλά και με την απέναντι Βρετανία. Μπορεί για το τελευταίο η κύρια σύνδεση να είναι απ' το Καλαί και να υπάρχει επίσης το διπλανό λιμάνι της Χάβρης που είναι εξαιρετικά μεγάλο, άρα να μην έχει βαρύτητα για την μετακίνηση προς Βρετανία αλλά για τα νησιά έχει προνομιακή σχέση.
Και για κλείσιμο άλλες δυο νυχτερινές φωτογραφίες. Με τα ροζ φώτα το ξενοδοχείο - εστιατόριο - καφέ Σατωμπριάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου