Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Πασχαλινό

Άκαιρο μοιάζει το σημερινό σημείωμα, τι δουλειά έχει να μιλάω για Πάσχα τέτοια εποχή. Απλά είναι από τα θέματα που με είχαν εντυπωσιάσει. Υπήρχε σαν ιδέα από τότε που τράβηξα τις σχετικές φωτογραφίες. Και μιας και το μπλογκ δεν προβλέπεται να πάει μέχρι το Πάσχα αφενός, και μιας και δεν έχω φωτογραφίες από Γαλλία ή Ιταλία επί του παρόντος αφετέρου, είπα να το βάλω σήμερα. Στη δυτική Ευρώπη, λοιπόν, υπάρχει συνήθεια εκτός από το χριστουγεννιάτικο δέντρο να στολίζουν και πασχαλόδεντρο!
Αυτό το έμαθα παλιότερα από συγγενείς που έμεναν εκεί, από το Λιντλ που την περίοδο του Πάσχα έφερνε (και μάλλον θα εξακολουθεί να φέρνει) διάφορα τέτοια δεντράκια. Που δεν μοιάζουν ακριβώς με τα χριστουγεννιάτικα. Γιατί εκείνα είναι καταπράσινα, πλούσια σε φύλλα, έλατα ή πεύκα ή κάτι που να θυμίζει τέτοια δέντρα, ενώ τα πασχαλινά είναι μάλλον κλαδιά γυμνά, δεμένα σε μάτσο. Επίσης, τα στολίδια δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα με τα χριστουγεννιάτικα. Δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα της φάτνης ούτε αγγελάκια ή αστεράκια ή γυάλινες γυαλιστερές μπάλες. Εδώ το μόνο στολίδι είναι αυγά. Βαμμένα με διάφορα σχέδια και κρεμασμένα από κορδέλες.
Οι φωτογραφίες που έχω σήμερα εδώ είναι από τη Νυρεμβέργη (δεν το ξεχνώ πως τη χρωστάω, αλλά δεν υπόσχομαι πως θα βρω το υλικό). Όταν πηγαίναμε στο Μπάμπεργκ, είχαμε μια ώρα (παρά λίγα λεπτά, αν ήταν ακριβώς δεν θα είχαμε καθόλου!) καιρό απ' όταν φθάσαμε με το ένα τρένο μέχρι να φύγουμε με το επόμενο κι είπαμε να κάνουμε μια βόλτα στην πόλη.
Τα αυγά παντού κρεμασμένα, βαμμένα με πολλά χρώματα και σχέδια.
Ακριβώς απέναντι απ' το σταθμό είναι τα τείχη της πόλης και δίπλα στην πύλη ένα κομμάτι απ' την παλιά αγορά. Την έχουν φτιάξει που να θυμίζει τα μεσαιωνικά χρόνια. Κάποιες από τις φάτνες που είχα παλιότερα βρίσκονταν τα Χριστούγεννα εδώ. Πριν το Πάσχα είχε - προφανώς - πασχαλινό στολισμό. Το έχω δει και χωρίς κάτι συγκεκριμένο.
Υπήρχαν και εκείνη την εποχή κάτι αντίστοιχο με τις φάτνες όπως επίσης και στολισμένα ξύλινα ζώα.
Επίσης μεταλλικά ζωόμορφα διακοσμητικά για τον κήπο. Επίσης κάτι πανέμορφες φώκιες λιάζονταν κι αυτές εκεί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου