Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Χρεώσεις κινητής τηλεφωνίας

Νομίζω πως έχω ξαναγράψει πόσο χαμηλότερες είναι στη Γερμανία οι χρεώσεις τηλεφωνίας γενικά και της κινητής ειδικότερα. Γιατί τα 35€ που πληρώνω για παροχή σταθερού + 16άρι ίντερνετ + απεριόριστες κλήσεις προς σταθερά Γερμανίας, Ελλάδας και άλλες κάμποσες χώρες της Ευρώπης, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, είναι περίπου αυτά που θα πλήρωνα και στην Ελλάδα (θα ήταν 37 - 42€ αλλά για 24άρι ίντερνετ, αν και εκεί παίζει το αν το πιάνεις, ενώ εδώ από τα 16 έχω στάνταρ πάνω από 12, συνήθως και πάνω από 14). Εκεί όμως που δεν παίζονται είναι οι χρεώσεις κινητής. Θα γράψω τιμές που θα φανούν απίστευτες, αφού είναι ίδιες ή χαμηλότερες(!) με της σταθερής στην Ελλάδα. Γιατί αν δεν έχεις κάποιο πακέτο η χρέωση σταθερής είναι 3 λεπτά και κάτι (με τον ΟΤΕ να είναι ο ακριβότερος) και μάλιστα συνήθως η χρέωση πέφτει ανά λεπτό!

Ας πάμε στο τι παίζει λοιπόν εδώ. Θα μιλήσω για τιμές καρτοκινητού (που παίζει πολύ εδώ). Οι τιμή για κλήση εντός δικτύου (δηλ. της ίδιας εταιρίας) είναι από 1 μέχρι 3 λεπτά (με χρέωση ανά λεπτό) ενώ οι χρεώσεις προς σταθερά και λοιπά δίκτυα κινητής είναι στα 9 - 15 λεπτά. Το μήνυμα στα 11 λεπτά. Για σύγκριση να αναφέρω πως το αντίστοιχο πακέτο κινητής που έχω στην Ελλάδα (και είναι απ' τις καλύτερες χρεώσεις) τα ενδοεταιρικά είναι στα 21 λεπτά και το διπλάσιο στα υπόλοιπα (αν δεν κάνω λάθος, με τις τόσες αλλαγές που κάνουν οι εταιρίες στα πακέτα τους χάνω το λογαριασμό) με το μήνυμα να βγαίνει μπροστά (στα 7 λεπτά νομίζω). Επίσης στην Ελλάδα υπάρχει τελευταία μια τάση να μην διαφοροποιούνται οι κλήσεις αλλά να κοστίζουν το ίδιο (π.χ. βλέπω ας πούμε να τις έχουν μεν χωριστά αλλά με την ίδια τιμή. Άρα;).
Ο λόγος που πιστεύω οφείλονται όλ' αυτά είναι πως δεν υπάρχει ιδιαίτερος ανταγωνισμός. Εδώ υπάρχουν 4 εταιρίες κινητής (κι οι ίδιες είναι και σταθερής) τηλεφωνίας: D-Telekom (ο ΟΤΕ της Γερμανίας σαν να λέμε, αλλά και της Ελλάδας αφού είναι ιδιοκτήτης του ΟΤΕ σε μεγάλο μέρος), Vodafone, O2, E-Base. Όμως υπάρχουν δεκάδες καταστήματα που συνεργαζόμενα μαζί τους και προσφέρουν το δικό τους υποδίκτυο. Σχεδόν κάθε σουπερμάρκετ έχει το δικό του, αλλά και προωθεί ένα κοινό αλλά έχουν και τα βενζινάδικα. Στη φωτογραφία π.χ. είναι οι κάρτες για καρτοκινητά που πουλάει ένα σουπερμάρκετ. Απ' όλα έχει ο μπαξές. Αλλά και εταιρίες που απλά προσφέρουν τα δικά τους πακέτα για καρτοκινητή τηλεφωνία. Κι ο καθένας προσπαθεί να τσιμπήσει πελάτες μέσα από την ιδιαίτερη προσφορά του. Κι αν θέλει κάποιος να τα συγκρίνει, μπορεί (εγώ έχω βρει δυο σχετικά σάτι: http://www.teltarif.de/ και http://www.billiger-telefonieren.de/)! Στην Ελλάδα ας πούμε ξέρω να έχει το Καρφούρ (που έμαθα πως κλείνει και στεναχωρέθηκα) κι ο Βασιλόπουλος αλλά χωρίς ιδιαίτερη προώθηση. Τα βάζουν στα φυλλάδιά τους αλλά δεν ξέρω πολλούς που να έχουν προσχωρήσει.

Ας δούμε και μερικά «πακέτα» (παρουσιάζω του Άλντι που έχω εγώ και τα ξέρω, παρόμοια έχουν και οι άλλοι, κάποιοι μάλιστα και πιο ανταγωνιστικά): με 4€ το μήνα απεριόριστες ενδοεταιρικές κλήσεις (και μηνύματα). Ναι. Σωστά διαβάσατε: απεριόριστες. Όχι 600' που καταναλώνονται ανά τρίλεπτο. Όσο χρειαστείς. Με 13€ μπορείς να έχεις και όλα τα σταθερά ενώ με 20€ έχεις 2.000 λεπτά ή μηνύματα προς όλα τα δίκτυα (σταθερά και κινητά - τα ενδοεταιρικά είναι τσάμπα σ' αυτό και δεν μετράνε) συν 500ΜΒ ίντερνετ. Και μιας και είπα για ίντερνετ, αν θέλεις ένα πακέτο μόνο γι' αυτό η τιμή του είναι 2€ για μια μέρα αλλά όσο θέλεις, ενώ με το μήνα 4€ μέχρι 150ΜΒ, 7€ μέχρι 500ΜΒ, 10€ για 1.500ΜΒ και 15€ για 5.000ΜΒ. Και μιλάμε για ίντερνετ υψηλής ταχύτητας. Και τι γίνεται αν περάσεις το όριο; Όχι. Δεν υπάρχει έξτρα χρέωση, απλά σου ρίχνει την ταχύτητα τόσο που βαριέσαι (ταχύτητα 64ΚΒ, τέτοια που κάποτε τη ζηλεύαμε, ήταν άπιαστο όνειρο, αλλά σήμερα θεωρείται εξαιρετικά χαμηλή μιας και οι σελίδες έχουν βαρύνει ιδιαίτερα).

Γράφω παραπάνω πως δεν είναι όλες οι τιμές οι καλύτερες της αγοράς. Γιατί λοιπόν διάλεξα Άλντι και γιατί μένω σ' αυτή την επιλογή; Γιατί έχει ισορροπημένη τιμή για εξωτερικό και ειδικά για Ευρωπαϊκή Ένωση (δηλ. Ελλάδα) που με ενδιαφέρει (αλλά και Βόρεια Αμερική): 12 λεπτά προς σταθερά και 29 προς κινητά. Για τον υπόλοιπο κόσμο 99 λεπτά, τιμή που άλλοι την έχουν για την Ευρωπαϊκή ένωση (και κάποιοι τα διπλά). Ποιοι κάποιοι; είτε εδώ στη Γερμανία είτε στην Ελλάδα. Ας πούμε η Γουίντ θέλει 94 λεπτά το λεπτό για ΕΕ και περίπου τα ίδια η Κοσμοτέ. Τριπλάσια τιμή δηλαδή.

Το αστείο είναι πως αν βρίσκεσαι στο εξωτερικό (μέσα στην ΕΕ) και θέλεις να τηλεφωνήσεις κοστίζει λιγότερο. Κι αυτό γιατί η ΕΕ έχει επιβάλει περιορισμούς στις χρεώσεις που ήταν εξαιρετικά ψηλές! Η απόφαση είναι από το 2007 και οι μειώσεις γίνονται κάθε χρόνο από 1/7 (από το 2009). Έτσι ενώ απ' την Ελλάδα για να πάρεις τη Γερμανία θέλεις κοντά 1€ όταν, με το ίδιο τηλέφωνο, στην ίδια εταιρία, θέλεις να πάρεις από τη Γερμανία στη Γερμανία κοστίζει μόλις 44 λεπτά! Με τις εισερχόμενες να είναι στα 14 λεπτά, όσα και το μήνυμα. Προχθές πήρα ένα μήνυμα από την Άλντι που με ενημερώνει ότι από 1/7 φέτος οι τιμές πέφτουν στα 34 λεπτά για κλήσεις από εξωτερικό (περίπου όσο έχει και από το εσωτερικό) 9 οι εισερχόμενες και 10 το μήνυμα! Κι όλα με χρεώσεις ανά δευτερόλεπτο (με έναν ελάχιστο χρόνο 30"). Φαντάζομαι πως κάπως έτσι θα γίνουν και οι τιμές για τις ελληνικές εταιρίες (με μικρή διαφορά προς τα πάνω λόγο ΦΠΑ 23 έναντι 19, όσο μικραίνουν οι βασικές τιμές τόσο μικραίνουν κι οι διαφορές), ακόμα δεν έχω πάρει σχετική ειδοποίηση, ούτε βρήκα κάτι που έριξα μια ματιά. Αλλά να πληρώνεις μόνο 34 (ή έστω 35) λεπτά όταν είσαι στο εξωτερικό, που τα μοιράζονται 3 εταιρίες (αυτή με την οποία είσαι συνδεδεμένος εκείνη τη στιγμή, η δική σου και αυτουνού που καλείς) και να τους φτάνουν και να χρειάζονται 90 όταν είσαι στο εσωτερικό που θα τα πάρουν μόνο δύο η δική σου και του καλούμενου κι επειδή ο τελευταίος είναι και τις δυο φορές ο ίδιος πόσα βγάζουν οι εταιρίες απ΄αυτό το παιχνίδι;

1 σχόλιο:

  1. Eίν' αστείο να κοστίζει σήμερα (2015) 0,24€ αν καλέσεις την Ελλάδα από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ αλλά ενώ αν καλέσεις από μέσ' απ' την Ελλάδα, εκεί που δεν υπάρχουν τέλη περιαγωγής, να πρέπει να πληρώνεις τα διπλά και βάλε. Απ' την άλλα, στη Γερμανία τα γερμανικά δίκτυα είχαν χρέωση εντός χώρας στα 0,14€ τότε που ήμουνα εκεί, με πτωτικές τάσεις. Ή για να το πω απλά, από εταιρία της χώρας για κλήσεις εντός χώρας, οι Έλληνες πληρώνουν σχεδόν 4 φορές περισσότερα απ' ότι οι Γερμανοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή