Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Γκρίνουιτς

Προάστιο του Λονδίνου το Γκρίνουιτς, φιλοξενεί εκτός των άλλων ένα περίφημο αστεροσκοπείο. Περίφημο μιας και κάποτε το τηλεσκόπιό του ήταν το μεγαλύτερο του κόσμου, κάτι όμως που μιας και είναι παροδικό θα μπορούσε να έχει ξεχαστεί (εξάλλου σήμερα, με τη θέση του δίπλα στην πολυφωτισμένη πόλη, δεν είναι κατάλληλη η θέση του για νυχτερινή παρατήρηση). Όμως, τότε που ήταν στις δόξες του έγινε ο καθορισμός των ζωνών ώρας. Και αποφασίστηκε το μέτρημα να αρχίσει από τον μεσημβρινό που περνάει ακριβώς από το αστεροσκοπείο αυτό. Έτσι η ώρα παλιότερα συγκρινόταν με την ώρα Γκρίνουιτς. Σήμερα τη λέμε ώρα UTC και πάνω σ' αυτήν προστίθενται οι ώρες διαφοράς και βρίσκεται η ώρα κάθε χώρας (ή τμήματος χώρας γι' αυτές που είναι μεγάλες)..
Στο Γκρίνουιτς εκτός από το αστεροσκοπείο υπάρχει η αίθουσα ενημέρωσης για την περιοχή, αμέσως μόλις βγεις από το καραβάκι για όσους έρθουν με καραβάκι ή κοντά στο σταθμό του μετρό αν κάποιος προτιμήσει αυτό τον τρόπο μεταφοράς.
Εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού λίγο παραπέρα, και μια σειρά από κτίρια στο δρόμο. Ιδιαίτερη προσοχή παρακαλώ στις καμινάδες. Πόσες βγαίνουν από κάθε κτίριο; Όσα και τα δωμάτια που έχει (ή περίπου). Κατάλοιπο από την (όχι και τόσο παλιά όσο νομίζουμε) εποχή που τα σπίτια ζεσταίνονταν μόνο με κάρβουνο.
Το πλοίο «Κάτι Σαρκ». Πρόκειται για ένα αληθινό ιστιοφόρο (κλίπερ) απ' αυτά που έκαναν τις μεταφορές στη θαλασσοκράτειρα Αγγλία των προηγουμένων αιώνων (χτισμένο το 1869). Λειτουργεί ως μουσείο αλλά δυστυχώς δεν ήταν επισκέψιμο αφού ήταν σε φάση αποκατάστασης μετά από μια πυρκαγιά που ξέσπασε το 2007.
Στην πόλη υπάρχει και το ναυτικό μουσείο. Με άγκυρες, κομμάτια από πλοία όπως η παραπάνω πρύμνη,
έλικες και σκαλιστές θαλασσινές μορφές,
μακέτες πλοίων ή εμπορευματικών σταθμών,
ακρόπρωρα
σκάφη για τη μετακίνηση επισήμων, τίγκα στα χρυσαφιά
και ο μηχανισμός προώθησης με πλευρική ρόδα. Απ' όλα έχει ο μπαξές. Και δωρεάν είσοδο.
Πάμε προς το συγκρότημα του αστεροσκοπείου. Περνάμε την πύλη να μπούμε στο πάρκο που το περιβάλει.
Απόψεις από το συγκρότημα - μουσείο με τους σχετικούς θόλους
Υπάρχει το επίσημο σήμα που δείχνει πού ακριβώς περνάει ο μεσημβρινός του Γκρίνουιτς, αλλά συγχρόνως και οπτικοποίησή του με μια γραμμή που διασχίζει ένα μέρος, τουλάχιστον, του πάρκου. Και βρίσκεται η Μαρία να πατάει σε δυο ημισφαίρια. Το ένα πόδι στο ανατολικό και το άλλο στο δυτικό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου