Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Λονδίνο - με Καραβάκι

Η γέφυρα του πύργου, ένα από τα σύμβολα της πόλης
Όπως έχω ξαναγράψει, στο εξωτερικό, κάθε πόλη που έχει ένα ποτάμι, το αξιοποιεί για να οργανώνει βόλτες με καραβάκια. Το ίδιο και οι παραλιακές πόλεις, αν και όχι το ίδιο αποτελεσματικά. Το Λονδίνο λοιπόν δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Και μιας και η πόλη είναι απλωμένη κατά μήκος του Τάμεση, το καραβάκι, εκτός από μέσω για βόλτα είναι και μέσω συγκοινωνίας. Κι εμείς, όταν βρίσκουμε τέτοια ευκαιρία την εκμεταλλευόμαστε μιας και απολαμβάνεις την κρουαζιέρα σου σε πολύ φιλικές τιμές και για το Λονδίνο αυτό είναι σημαντικό.
Με 5,5 λίρες λοιπόν και για μας που είχαμε ήδη εβδομαδιαίο εισιτήριο για μετακίνηση με τις συγκοινωνίες μόνο 3,5 (αν θυμάμαι καλά) κάναμε μια βολτίτσα της μισής περίπου ώρας και κάτι απ' το Λονδίνο στο Γκρίνουιτς. Επιβλητικός ο καθεδρικός του Αγίου Παύλου αλλά και τα μοντέρνα κτίρια παραδίπλα. Στο ξεκίνημα πήγαμε λίγο προς τα πίσω, προς τη βουλή και το Μπιγκ Μπεν.
Ήταν μια ιδιαίτερη παρουσίαση αφού το Μπιγκ Μπεν είναι ταυτισμένο με το Λονδίνο (όπως η Ακρόπολη με την Αθήνα ή ο Λευκός Πύργος με τη Θεσσαλονίκη κλπ).
Στο ποτάμι συναντήσαμε αρκετά ακόμα καραβάκια της ίδια ή άλλων εταιριών και περάσαμε κάτω από τον επιβλητικό «τροχό της χιλιετίας», μια ρόδα απ' την οποία μπορείς να δεις την πόλη και τα περίχωρα από ψηλά και είναι από τα πιο πρόσφατα αξιοθέατα της πόλης αφού στήθηκε πριν καμιά δεκαριά χρόνια τότε με την υστερία του μιλένιουμ.
Το καραβάκι περνάει κάτω από κλασικές και μοντέρνες γέφυρες κι αυτό το παιχνίδι του κλασικού με το μοντέρνο γίνεται συνέχεια. Από τα βικτωριανά (ή και παλιότερα ακόμα κτίρια) περνάμε στα μοντέρνα για να ξαναδούμε κτίρια εποχής και πάει λέγοντας.
Ο περίφημος πύργος του Λονδίνου. Η κοίτη του ποταμού παρόλο που είναι διαμορφωμένη κάπου έχει το περιθώριο να σχηματίσει μικρές παραλίες.
Όσο απομακρύνεσαι από το κέντρο τόσο τα μοντέρνα κτίρια πληθαίνουν. Στη δεύτερη φωτογραφία διακρίνεται και το «Μπέλφαστ» το πλοίο - πολεμικό μουσείο που προς το παρόν είναι κλειστό στο κοινό.
Ποζάροντας με φόντο τη γέφυρα του πύργου.
Μοντέρνα κτίρια στην όχθη με υπέροχη θέα κι ένα αερόστατο στον ουρανό. Τυχαίο; Καθόλου. Ένα από τα πολλά μάτια που παρακολουθούν την πόλη κάθε μέρα.
Τα μοντέρνα κτίρια συνεχίζονται,
μέχρι που φτάνουμε στο Γκρίνουιτς. Το ταξίδι με το καραβάκι αυτό όμως μπορεί να συνεχιστεί,
μέχρι το στάδιο Ο2.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου