Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Λονδίνο - Ποδηλατόδρομοι

Ποδηλατόδρομοι. Που λέει ο λόγος. Βασικά δεν υπάρχουν. Αλλά ούτε και υπάρχει κουλτούρα ποδηλατική. Δεν συνηθίζουν δηλαδή οι Λονδρέζοι να κυκλοφορούν με ποδήλατο. Ας πούμε, αυτός της φωτογραφίας είναι ένας απ' τους μετρημένους στα δάχτυλα ποδηλάτες που είδα τις μέρες που βρισκόμουνα εκεί. Πάντως, γίνονται προσπάθειες να προωθηθεί η ιδέα. Στις άκρες αρκετών δρόμων έχει χωριστεί μια λουρίδα που έχει σήμα ένα ποδήλατο.

Επίσης προβλέπεται πως στα φανάρια τα ποδήλατα προσπερνάνε και σταματάνε μπροστά απ' τ' αυτοκίνητα. Και αν μεν έχει λουρίδα, εύκολο είναι. Πάνε από τη λουρίδα τους και περνάνε. Αν όμως δεν έχει, τι γίνεται; Κι απ' ότι μου είπανε αυτοί που μένουν στο Λονδίνο, το κύριο πρόβλημα είναι πως οι οδηγοί δεν έχουν συμπεριφορά φιλική προς τους ποδηλάτες. Πώς να περάσεις αν κανένας δεν σ' αφήνει;
Στα πλαίσια της προώθησης της ιδέας της κυκλοφορίας με ποδήλατο έχουν στηθεί σε διάφορα σημεία πιάτσες όπου μπορείς να νοικιάσεις ένα. Χρειάζεται να κάνεις εγγραφή μια φορά κι από κει και πέρα, με μια χαμηλή τιμή μπορείς να πάρεις ένα απ' όποια πιάτσα βρεις μπροστά σου. Αν δε το αφήσεις πίσω σε λιγότερη από μισή ώρα, δεν πληρώνεις πένα!
Οι ποδηλάτες αρχίζουν να κυκλοφορούν κυρίως στα πάρκα. Στους δρόμους πιο δύσκολα. Πάντως στα σπίτια έχουν αρχίσει να μπαίνει η ιδέα. Το πρόβλημα τώρα είναι να βρουν και μέρος να τα αφήνουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου