Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Άστεγοι

Για του λόγου το αληθές. Δυστυχώς μου δίνει μόνο μια βδομάδα!
Επιτέλους ανέβηκε λίγο η θερμοκρασία. Χθες το θερμόμετρο άγγιξε τους 0 βαθμούς. Κι αν σε κάποιους αυτό φαίνεται οξύμωρο, για μας εδώ που είμαστε επί δυο βδομάδες σε εμπλοκή σε θερμοκρασίες -15 με -8 το πολύ (είχαμε και χαμηλότερες μέχρι -22!), θερμοκρασίες απαγορευτικές για κυκλοφορία, το μηδέν μας φαίνεται μια χαρά. Βέβαια, η αίσθηση, το φίλινγκ, είναι πολύ χαμηλότερο, στους -6 ας πούμε. Αλλά με το - 15 πόσο νομίζεται πως νιώθαμε; Κάπου -20 και βγάλε. Οπότε; Και τι γίνεται όταν είσαι άστεγος με τέτοιες θερμοκρασίες; Και δεν θέλω ερωτήσεις του στιλ αν υπάρχουν άστεγοι στη Γερμανία και δη στο πλούσιο Μόναχο. Προφανώς και υπάρχουν. Υπολογίζονται στις 22.000 για τη Γερμανία απ' τους οποίους 300 με 400 άτομα στο Μόναχο. Μπορεί εγώ να μην τους έχω πετύχει, αλλά αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι εγώ δεν κυκλοφορώ σε ώρες που μπορείς να δεις αν ο άλλος είναι άστεγος ή όχι. Ενδείξεις υπάρχουν όμως, όταν βλέπεις κάποιον να έχει τα έχια του στο παγκάκι.

Για τους άστεγους, λοιπόν, υπάρχει μέριμνα. Όχι από το κράτος ή το δήμο. Από μια οργάνωση εθελοντών, τον Χρυσό Γάιδαρο. Αυτοί έχουν φροντίσει να πάρουν από το αεροδρόμιο του Μονάχου δυο λεωφορεία (προσφορά του αεροδρομίου) τα οποία μετακινούνται αλλά έχουν τα στέκια τους σε περιοχές που μαζεύονται αρκετοί άστεγοι. Το λεωφορείο μπορεί να προσφέρει λίγη ζέστη και καταφύγιο για κάποιους, ένα ζεστό ρόφημα και (εφόσον υπάρχουν προσφορές) καμία κουβέρτα.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της οργάνωσης, αυτή τη στιγμή δεν χρειάζονται ρούχα, έχουν αρκετά.
Από την εφημερίδα SamstagsBlatt

Συμπέρασμα: Η επιβίωση των άστεγων εδώ εξαρτάται απ' τα φιλανθρωπικά αισθήματα κάποιων. Το κράτος, μόνο ως κράτος πρόνοιας δεν μπορεί να πει κανείς πως λειτουργεί. Διδάγματα χρήσιμα και για μας, αφού και αρκετούς άστεγους έχουμε αλλά και με τα νέα μέτρα αυτοί θα πληθύνουνε. Μόλις το ανέφεραν και στο Ευρωκοινοβούλιο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου