Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Πάσαου

Όταν έγραφα για τη βόλτα στο Δούναβη, ανέφερα ότι η εκδρομή ξεκίνησε απ' το Πάσαου, που είναι από μόνο του ένας προορισμός, γιατί είναι πανέμορφο. Έτσι λοιπόν σήμερα είπα να βάλω μερικές όψεις του να μοιραστώ την ομορφιά του, αν και μάλλον θα ξαναπάω κατά κει! Το Πάσαου βρίσκεται στα σύνορα με την Αυστρία, στη συμβολή του Δούναβη με τον Ιν (αυτόν που περνάει από το Ίνσμπρουκ).

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Εθελοντική Εργασία σχολείων!

Όχι Σήμερα δεν θα ασχοληθώ με τα Ελληνόγλωσσα σχολεία. Το θέμα το εξάντλησα επί του παρόντος. Αλλά είπα να παρουσιάσω ένα που και έχει και δεν έχει σχέση μ' αυτό. Αναφέρεται σε σχολείο του εξωτερικού μεν, αλλά πρόκειται για γερμανικό σχολείο στη Γερμανία - άρα ουδεμία έκπληξη.

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Καθυστερήσεις Τρένων

Πολλές φορές έχω γκρινιάξει για τις καθυστερήσεις των τρένων. Πως πολλές φορές παρατηρούνται καθυστερήσεις και πως η περίφημη συνέπεια των γερμανικών μέσων συνήθως πάει περίπατο (Παρεμπιπτόντως, οι Γερμανοί εντυπωσιάζονται από την ακρίβεια των Ελβετικών μέσων. Ποτέ δεν μένει ευχαριστημένος ο άνθρωπος!). Ποιοι είναι όμως οι λόγοι για τις καθυστερήσεις αυτές. Τις πταίει;

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Τούτσινγκ

Το Τούτσινγκ (Tutzing) είναι ένα γραφικό ψαροχώρι, 10.000 κατοίκων, που βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Στερνμπεργκ (Sternberg), γύρω στα 40 χιλιόμετρα νότια - νοτιοδυτικά του Μονάχου το οποίο συνδέεται μ' αυτό και με τον προαστιακό (στη φωτογραφία ο σταθμός του). Το είχαμε επισκεφτεί το καλοκαίρι κι είπα να το παρουσιάσω, έστω και τώρα! Από εδώ ξεκινάνε (ή εδώ φτάνουν) και καραβάκια που ενώνουν διάφορα χωριά που βρίσκονται στις όχθες της Λίμνης.

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Τα Βιβλία που Διαβάζω

Στο τρένο, εκτός από το ν α γράφω τα «Γράμματα από τη Γερμανία» ή να χαζεύω στο ίντερνετ, εκείνο που κάνω είναι να διαβάζω. Είμαι συνδρομητής στη Ελληνική έκδοση του Νάσιοναλ Τζεογκράφικ (που επιμένει να γράφεται και στο Ελληνικά ως National Geographic) που μου έρχεται κάθε μήνα αλλά προφανώς δεν είναι αρκετό. Έτσι έχω την ευκαιρία να διαβάζω πολλά βιβλία. Το πολλά έχει να κάνει σε σχέση με παλιότερα, που διάβαζα μόνο τα καλοκαίρια, αφού υπάρχουν άλλοι, γνωστοί και φίλοι ακόμα, που διαβάζουν πολύ περισσότερα.

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Ευκολίες - Δυσκολίες Οικοδομικών Εργασιών

Υπάρχει μεγάλη διαφορά όταν κάνεις προϋπολογισμό για ένα έργο στην Ελλάδα ή στη Γερμανία ή στις Κάτω Χώρες. Για δυο λόγος: Ο ένας, το είδος του προς εκσκαφή υλικού. Και ο δεύτερος η μη σεισμικότητα της περιοχής. Άλλο να πρέπει να σκάψεις χώμα κι άλλο να έχεις βράχια. Άλλο να πρέπει να αντέξει στα 6 ή στα 7 ρίχτερ κι άλλο να μην ξέρεις τι πάει να πει σεισμός παρά μόνο από τα βιβλία.

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Αεροδρόμιο Μονάχου

Το αεροδρόμιο του Μονάχου είναι καινούριο. Φτιάχτηκε την ίδια περίπου εποχή με αυτό της Αθήνας, το "Ελ. Βενιζέλος". Εκεί που ήταν το παλιό (στο οποίο είχα φτάσει το 1986;) τώρα έχει φτιαχτεί μεγάλος εκθεσιακό κέντρο και εκεί διοργανώνονται οι κύριες εκθέσεις του Μονάχου. Στη Γερμανία, κάθε πόλη που σέβεται τον εαυτό της έχει ένα εκθεσιακό κέντρο. Γνωστότερες είναι οι εκθέσεις της Φρανκφούρτης (παγκόσμιας φήμης) ή του Ανόβερου (για τα ηλεκτρονικά γκάτζετ), αυτό όμως δεν σημαίνει πως εκθέσεις δεν γίνονται και στις άλλες πόλεις. Όμως ας συνεχίσω με τα του αεροδρομίου. Το οποίο το έχω επισκεφτεί τις περισσότερες φορές για να συνοδέψω κάποιους επισκέπτες που έρχονται ή φεύγουν μιας και τόσο καιρό που είμαι εδώ, μόνο ένα αεροπορικό πηγαινέλα έκανα, πέρυσι τέτοια εποχή και το επόμενο προβλέπεται φέτος το Πάσχα.

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Παιγνίδια στην Πόλη

<
—Τι περιμένουμε στην αγορά συναθροισμένοι;
Είναι οι βάρβαροι να φθάσουν σήμερα.
Λέει ο ποιητής. Εδώ δεν περιμένουν τους βάρβαρους. Ο κόσμος είναι μαζεμένος και παρακολουθεί αυτούς που είναι στο ποτάμι και κάνουν σέρφινγκ. Με ζέστη, με κρύο και με χιόνι, υπάρχουν πάντα κάποιοι σ' αυτό το σημείο που σερφάρουν στα κύματα που φτιάχνονται καθώς τρέχει το νερό σ' ένα κανάλι στους Εγγλέζικους Κήπους. Όπως τρέχει το νερό με ορμή, έχουν βάλει κάτι να χτυπάει πάνω του και να φτιάχνει κύμα τέτοιο που τύφλα νάχει η Χαβάη. Βλέπετε ο Ίζαρ (πάλι μπλέχτηκε στις ιστορίες μου) είναι άγριος ποταμός, ορμητικός αφού έχει αρκετή υψομετρική διαφορά απ' τις Άλπεις που κατεβαίνει. Ε, δεν θέλει πολύ. Εύκολα τον κάνεις πολύ πιο άγριο.

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Η Αθήνα του Ίζαρ

Η εκτίμηση προς την (αρχαία) Αθήνα από την Ευρώπη του 18ου και 19ου αιώνα είναι, νομίζω, γνωστή. Έτσι, πολλές πόλεις ήθελαν να μοιάζουν, κατ' όψιν έστω, με την Αθήνα και αποκαλούνταν ως Αθήνα του τάδε. Π.χ. Αθήνα του Βορά το Εδιμβούργο ή Αθήνα του Σπρε το Βερολίνο. Παρόμοια κάποιες ήταν το Παρίσι του τάδε (π.χ. Παρίσι της Ανατολής το Βουκουρέστι). Όταν ο προσδιορισμός ήταν με γενικά γεωγραφικά κριτήρια (Βοράς, Ανατολή κλπ) μπορεί τον ίδιο χαρακτηρισμό να τον μοιράζονταν περισσότερες από δυο πόλεις. Όταν ήταν όμως συνδεδεμένος με κάποιο ιδιαίτερο τοπικό χαρακτηριστικό (π.χ. ο Σπρε, το ποτάμι που διαρρέει το Βερολίνο δεν μπορεί να υπάρχει παντού) τότε το προσωνύμιο ανήκει στη συγκεκριμένη πόλη και μόνο. Έτσι, το Μόναχο είναι η Αθήνα του Ίζαρ (στο Γκουγκλ μάλιστα, αν ψάξει κανείς για τον Ίζαρ πολλές απ' τις επιστροφές έχουν να κάνουν μ' αυτή τη φράση). Και μιας και χτες έγραφα για τον ποταμό, νομίζω πως ταιριάζει σήμερα αυτό το θέμα.

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Στον Ίζαρ

Φέτος ο χειμώνας εδώ στο Μόναχο είναι πολύ πιο ήπιος απ' τον περσινό (τουλάχιστον μέχρι τώρα). Πέρυσι πρωτοχιόνισε στα μέσα Οκτώβρη ενώ φέτος τέλη Νοέμβρη. Πέρυσι από τα μέσα Δεκέμβρη μέχρι τα μέσα Φλεβάρη οι μέρες που δεν είχε ολικό παγετό (μια ορολογία των μετεωρολόγων που σημαίνει ότι η θερμοκρασία δεν ανέβηκε πάνω απ' το 0 όλο το εικοσιτετράωρο αλλά το λένε στα δελτία ειδήσεων στην Ελλάδα σαν κάτι το μαγικό) οι μέρες αυτές λοιπόν ήταν δεν ήταν καμιά 10αριά. Φέτος, μέχρι τώρα, τον αριθμό αυτό τον έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ και μάλιστα όχι μόνο με θερμοκρασίες πάνω απ' το μηδέν αλλά και πολύ πάνω. Το πρωί που σηκώνομαι (γύρω στις 5:30 υπενθυμίζω) η θερμοκρασία είναι γύρω στους 5 βαθμούς (σήμερα στο μπαλκόνι έδειχνε 6,3!) και στη διάρκεια της μέρα ανεβαίνει μπορεί στους 10 μπορεί στους 12 ή ακόμα και στους 15. Το μόνο που δείχνει πως είναι χειμώνας είναι η βαριά συννεφιά που επικρατεί συνήθως. Και η κατάσταση αυτή είναι από τις 5 του μήνα. Όχι πως δεν θα χαλάσει πάλι. Οι προβλέψεις λένε ότι αύριο το μεσημέρι αντί ν' ανέβει θα κατέβει γύρω στους 3 και θα συνεχίσει κατεβαίνοντας ενώ θ' αρχίσει να χιονίζει, οπότε θα πέσει κι άλλο η θερμοκρασία.. Αλλά λένε επίσης πως μετά θα ανέβει πάλι.

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Γυμναστήριο

Για πολλά χρόνια η γυμναστική ως ενέργεια ήταν κάτι ξένο για μένα. Ίσως γιατί στο χωριό δεν την είχαν ποτέ σε εκτίμηση αφού είχαν για γυμναστική την ενασχόλησή τους με αγροτικές δουλειές που έτσι κι αλλιώς απαιτούν αρκετή φυσική ενέργεια. Και δεν θα πήγαινε ο νους μου να ασχοληθώ μαζί της αν δεν μου το έλεγε επιτακτικά κάποιος ορθοπεδικός και αν την ίδια εποχή δεν έβλεπα πως το πρόβλημα που είχα με τη μέση χειροτέρευε απελπιστικά.

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Γενέθλια

Γενέθλια σήμερα. Όχι δικά μου. Τα δικά μου περάσανε (ή αργούν ακόμα, ανάλογα πώς το δει κανείς) - είναι το Νοέμβριο. Αλλά σήμερα κλείνει ένας χρόνος που αυτό το μπλογκ είναι στη δημοσιότητα. Που άνοιξε τα φτερά του, πήρε τα κείμενα που υπήρχανε και τα ταξίδεψε στα πέρατα του κόσμου. Και δεν θα το πίστευα πόσο μακριά έφτασε αν δεν είχα βάλει εκείνο το μετρητή που δείχνει τις χώρες και που έχει μετρήσει μέχρι τώρα 46 διαφορετικές χώρες, μέχρι την Ιαπωνία και το Χονγκ Κονγκ ή τον Παναμά και τη Ρεηνιόν, περιπτώσεις χωρών που με εξέπληξαν, αν και μπορεί να είναι και τυχαίο. Τι να πω.

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Νύμφενμπουργκ Παρακολουθήματα

Γύρω από το Νύμφενμπουργκ όπως έγραφα προχθές υπάρχουν πολλά παρακολουθήματα. Κτίρια (κυρίως) βοηθητικά ή για ανάπαυση. Ένα απ' τα μεγαλύτερα μέσα στο πάρκο είναι το Αμαλίενμπουργκ. Είναι ένα κτίριο που κατέφευγαν για ανάπαυση οι κουρασμένοι κυνηγοί μετά το κυνήγι. Το ότι είναι γύρω στα 500 μέτρα από το παλάτι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Είναι πανέμορφο τόσο απ' έξω όσο και από μέσα. Όταν το πρωτοείδαμε μείναμε αρκετή ώρα να το χαζεύουμε απ' έξω πρώτα. Από κάθε πλευρά που το κοιτάζαμε κάτι το ιδιαίτερο ανακαλύπταμε.

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Νύμφενμπουργκ Χειμωνιάτικο

Το Νύμφενμπουργκ είναι υπέροχο και το χειμώνα. Μια άποψή του από μακριά με το μπροστινό κανάλι παγωμένο και με κόσμο να χρησιμοποιεί αυτόν τον πάγο δημιουργικά.

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Νύμφενμπουργκ Πάρκο

Το πάρκο περιβάλει το παλάτι από τρεις πλευρές. Είναι στολισμένο με διάφορα κτίρια, με κήπους, με το κανάλι να το διασχίζει απ' τη δύση προς την ανατολή και στο οποίο βρίσκουν καταφύγιο πολλά υδρόβια πουλιά: πάπιες, χήνες, γλάροι και εντυπωσιακότατοι κύκνοι. Γενικά υπάρχουν πολλοί κύκνοι στην περιοχή. Εδώ έχω καταλάβει και το γιατί υπάρχουν τόσα παραμύθια με θέμα τους κύκνους που όταν τα άκουγα κάποτε κι έχοντας δει κύκνους μόνο σε ζωγραφιές δεν μπορούσα να αντιληφθώ γιατί τόσος λόγος γι' αυτά τα πουλιά..

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Νύμφενμπουργκ

Πανοραμική φωτογραφία του Νύμφενμπουργκ από ψηλά, από σχετικό πληροφοριακό βιβλίο.
Κι ενώ η Ντίνα (και άλλοι ίσως) περιμένουν Βιέννη, ο τίτλος (και το κείμενο) μιλάει για Νύμφενμπουργκ. Η Βιέννη θα περιμένει, γιατί θέλει το χρόνο της για να ετοιμαστεί. Γιατί είναι μια δύσκολη δουλειά το να ξεχωρίσω φωτογραφίες για ένα μέρος, πόσο μάλλον για τη Βιέννη. Που είναι πολλές, και πρέπει να ταξινομηθούν και να χωριστούν και να οργανωθούν. Εξάλλου, το Νύμφενμπουργκ το έχω επισκεφτεί πολλάκις, τον προηγούμενα μήνα μάλιστα πήγα εκεί δις. Έχει κι αυτό το πρόβλημα του πλούσιου υλικού. Δικαιούται λοιπόν να πάρει κι αυτό τη σειρά του.

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Αστικές Συγκοινωνίες Βιέννης

"Το καλύτερο είναι εχθρός του καλού" λέει μια παροιμία. Μέχρι πριν λίγες μέρες έγραφα ότι οι αστικές συγκοινωνίες στη Γερμανία είναι πολύ καλές (καλύτερες απ' την Ελλάδα). Όταν βρέθηκα πριν στο Άμστερνταμ και στις Βρυξέλλες παρόμοια πράγματα είδα, έχω στο νου μου να γράψω και γι' αυτά αλλά όλο κάτι γίνεται και δεν παίρνουν σειρά. Που θα πάει, θα γίνει κι αυτό. Όμως, τις προηγούμενες μέρες βρέθηκα στη Βιέννη. Κι εκεί κυκλοφόρησα με τα μέσα (τώρα που το έχω συνηθίσει πού να τ' αλλάξω) αλλά μου φάνηκε τόσο μεγάλη η διαφορά απ' τα εδώ που είπα να γράψω άμεσα.

Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

Καινούρια Χρονιά

Είπα να γράψω μερικές σκέψεις για την αλλαγή του χρόνου, αλλά πριν απ' αυτό θα περιγράψω λίγο ακόμα για το πώς γιορτάζουν την αλλαγή αυτή. Γιατί η συνήθης άποψη είναι ότι οι Γερμανοί δεν είναι πολύ ένθερμοι οπαδοί των γιορτών. Η διαπίστωσή μου αντίθετα λέει ότι γιορτάζουν με κάθε ευκαιρία. Έχω ξαναγράψει ότι παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς τα καταστήματα κλείνουν νωρίς (από τις 2 το μεσημέρι) ενώ και οι συγκοινωνίες δουλεύουν με ρυθμούς Σαββάτου ενώ ανήμερα με ρυθμούς Κυριακής. Η έκπληξή μου ήταν σήμερα το πρωί που είδα (εκ των υστέρων) ότι οι συγκοινωνίες δεν σταμάτησαν όλη τη νύχτα. Το μετρό είχε δρομολόγια κάθε 20 λεπτά!

Καλή Χρονιά

Καλή χρονιά σε όλους. Να γίνουν πραγματικότητα τα όνειρα του καθενός. Να απολαμβάνει τα θέλω του. Με υγεία και χαρά. Με δύναμη για να ανταπεξέρχεται στα δύσκολα.