Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Άουγκσμπουργκ

Το Άουγκσμπουργκ (Augsburg) όπως είναι το σημερινό όνομα της πόλης είναι η παλιά Αυγούστα. Και πού οφείλεται το όνομα αυτό; Σε τι άλλο απ' το ότι η πόλη ιδρύθηκε από τον Αύγουστο (ναι, τον Ρωμαίο αυτοκράτορα των χρόνων που γεννήθηκε ο Χριστός, αυτόν που έδωσε και το όνομά του στο μήνα). Πρόκειται δηλαδή για μια απ' τις παλιότερες γερμανικές πόλεις (ψάχνοντας είδα πως είναι η τρίτη παλιότερη με διαφορά ενός χρόνου από τις άλλες δύο)! Είναι πρωτεύουσα της διοικητικής περιοχής Σουηβία (Schwaben) της Βαυαρίας (η Σουηβία ανήκει κατά ένα μέρος στη Βαυαρία και κατά το υπόλοιπο στη Βάδη - Βυρτεμβέργη) Έχει πληθυσμό γύρω στις 260 χιλιάδες κατοίκους με μια σημαντική παρουσία ελληνικής κοινότητας. Βρίσκεται στη συμβολή των ποταμών Βέρταχ και Λεχ και πάνω στη Ρομαντική οδό.

Από το Άουγκσμπουργκ έχω περάσει πάρα πολλές φορές τα δυο χρόνια που έκανα τα δρομολόγια από το Μόναχο μέχρι το σχολείο που δούλευα. Αλλά το έχω περάσει είναι σχήμα λόγου, το τρένο που ήμουνα μέσα πέρναγε και το μόνο που είχα δει ήταν ο κεντρικός σταθμός κι όποια κτίρια φαινόντουσαν απ' τα παράθυρα (όπως η μπιραρία της περιοχής). Βρέθηκα για πρώτη φορά στους δρόμους της τον Μάιο, γυρίζοντας απ' το Ντόναουβερτ. Κάναμε τότε μια μικρή βόλτα στην πόλη κι ήπιαμε έναν καφέ όλο κι όλο. Την επόμενη φορά που βρέθηκα ήταν τον Ιούλιο, που πήγε η Μαρία εκδρομή με το σχολείο της και πήγα κι εγώ από κει.
Αλλά ήταν γραφτό να την επισκεφτώ πολύ περισσότερο, αφού τώρα πηγαίνω δυο φορές τη βδομάδα στο ελληνικό λύκειο που υπάρχει (για λίγο ακόμα - φέτος είναι η τελευταία του χρονιά, έχει μόνο Γ') εκεί. Αν και, όπως και με τη Στουτγάρδη, τίποτα δεν νομίζω πως θα μάθω απ' αυτές τις επισκέψεις. Αντίθετα, το καλοκαίρι στην εκδρομή είδα κι έμαθα πολλά χάρη στην άλλη συνοδό την τότε διευθύντρια του γυμνασίου που είχε μείνει στο Άουγκσμπουργκ ως καθηγήτρια κι έτσι ήξερε πολλά. Κι αυτά που θα διαβάσετε εδώ, είναι αυτά που έμαθα από εκείνη.
Στις προηγούμενες φωτογραφίες είδαμε το σταθμό και το κτίριο της μπιραρίας που λέγαμε, καθώς και μια άποψη της πόλης. Στην πλατεία του σταθμού υπάρχει αυτό το συντριβάνι, ενώ εκεί στεγάζεται και ένα "Κεμπάπ Κινγκ" προφανώς τοπική εκδοχή (αφού δεν την έχω δει αλλού) και τουρκική εκδοχή της αλυσίδας "Μπέργκερ Κινγκ.
Μιας και το Άουγκσμπουργκ είναι μια σχετικά μικρή πόλη, δεν υπάρχει μετρό, ούτε προαστιακός. Οι μεταφορές εξυπηρετούνται από (6; γραμμές) τραμ. Τα οποία και μεγάλο μήκος (συνήθως) έχουν και πάρα πολλές πόρτες (έτσι μου φαίνεται). Εντάξει, υπάρχουν και λεωφορεία. Την έλλειψη του προαστιακού πάντως, την αναπληρώνει το τρένο το ρεγκιονάλ, το τοπικό που κάνει αρκετά πυκνά στάσεις στην πόλη.
Η πόλη διαθέτει αρκετά παλιά κτίρια στο κέντρο, όπως κάθε γερμανική πόλη που σέβεται τον εαυτό της. Όμως υπάρχουν και πινελιές νεωτερισμού.
Άλλη μια άποψη του κέντρου της πόλης, με την εκκλησία του Αγίου Μόριτς. Εδώ είναι και η στάση του τραμ που κατεβαίνω για το σχολείο.
Η μεγάλη κεντρική πλατεία του Άουγκσμπουργκ μπροστά στο Δημαρχείο. Απογευματάκι ήταν, και υπήρχε πάρα πολύς κόσμος, Κόσμος που καθόταν κατάχαμα!
Και υπάρχουν ενδιαφέροντα γλυπτά Εκτός απ' τα "παλιά" με τον Αύγουστο στην πλατεία του Δημαρχείου, υπάρχουν κι άλλα πιο σύγχρονα!

1 σχόλιο:

  1. ΤΟ AUGSBURG ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ.ΜΙΚΡΗ ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΖΕΣΤΗ ΠΟΛΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή