Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Φροντιστήρια

Πάλι τα φροντιστήρια είναι το θέμα μας. Βλέπετε εκείνος ο μύθος, ότι φροντιστήρια υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα, μου κάθεται κάπως βαρύς. Στα σχολεία του Μονάχου λοιπόν, κυκλοφορεί το παραπάνω φυλλάδιο. Που πολύ απλά λέει ότι φροντιστηριακά μαθήματα προσφέρει το Λαϊκό Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Τι είν' αυτό; Στη Γερμανία είναι διαδεδομένα τα ονομαζόμενα Λαϊκά Πανεπιστήμια (Φόλχκσχοχσούλε - Volkshochschule μερικές φορές λέγονται και σκέτα Φόλχσούλε). Είναι αντίστοιχα με τα ΝΕΛΕ που υπήρχαν κάποτε (και υπάρχουν ακόμα αλλά...) στην Ελλάδα. Προσφέρουν διάφορα είδη επιμόρφωσης. Ας πούμε εκεί μπορείς να μάθεις ξένες γλώσσες αν είσαι Γερμανός ή Γερμανικά αν είσαι ξένος. Ε, μεταξύ άλλων προσφέρουν και φροντιστηριακά μαθήματα, και μάλιστα και για Έλληνες μαθητές. Τα δίδακτρα θα μπορούσα να τα χαρακτηρίσω μάλλον συμβολικά: 60€ το χρόνο!

Αλλά τα φροντιστήρια δεν γίνονται μόνο για Έλληνες, μιας και συνήθως αυτή είναι η απάντηση όταν φέρνω κάνα τέτοιο παράδειγμα σε συζήτηση για το θέμα. Επιστρέφοντας το καλοκαίρι από τις διακοπές, βρήκα στο γραμματοκιβώτιό μου διάφορα διαφημιστικά. Μεταξύ αυτών και το παραπάνω: απ' τη μια μεριά οι σχολικές διακοπές της Βαυαρίας για το 2011- 2012 ενώ απ' την άλλη χώρος για να γράψει το παιδί το σχολικό του πρόγραμμα. Ποιος το έστειλε; Μα τι άλλο από ένα φροντιστήριο που δραστηριοποιείται στην περιοχή.

Το καλύτερο το έχω για το τέλος: έκανα μια μέρα αναφορά στο γεγονός στο Σταύρο, στο τρένο. Και λέει το θεϊκό. "Ναι, ρε. Αυτά δεν είναι φροντιστήρια. Αφού δεν τους πληρώνεις. Απλώς, λεφτά τους δίνεις"

2 σχόλια:

  1. Το ιστολόγιο μπορεί να έκλεισε, αλλά αυτό δεν πάει να πει πως δεν ενημερώνεται. Σε δημοσίευμα της Μπιλντ για το πόσο κοστίζει ένα παιδί (από φαγητό μέχει τις ανάγκες του ως μαθητής) μπορεί εύκολα κάποιος να δει πως εκτός των άλλων αναφέρεται και το κόστος των φροντιστηρίων (Nachhilfe)

    ΑπάντησηΔιαγραφή