Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Πηγές του Δούναβη

Η λεκάνη απορροής του Δούναβη στα όρια της Βάδης Βυρτεμβέργης.
Για τον Δούναβη και τη διαδρομή του έχω ξαναγράψει. Σήμερα θέλω να μιλήσω όμως για τις πηγές του. Ένας λόγος που έκανα το ταξίδι στα Μαύρα Δάση ήταν να δω τις πηγές του Δούναβη. Θέλω λοιπόν να μοιραστώ την εμπειρία αυτή, γιατί για εμπειρία πρόκειται. Κι αυτό γιατί όταν πρόκειται για ένα ποτάμι με το μέγεθος του Δούναβη, περιμένει κανείς πως και οι πηγές του θα είναι εξίσου εντυπωσιακές μ' αυτό.

Οι δυο πρώτοι(;) ποταμοί, ο Μπρίγκαχ και ο Μπρεγκ πλησιάζουν στην συμβολή τους. Από δω και πέρα ταξιδεύουν ενωμένοι ως Δούναβης (γι' αυτό και το μήκος του μπορεί να διαφέρει ανάλογα από πού το διαβάζει κανένας)
Στην Ελλάδα από πηγές έχω περιορισμένη εμπειρία. Μια πηγή στη Μυτιλήνη, κοντά στην Αγιάσο, η Καρήνη, που τα νερά της φτιάχνουν ένα λαγκάδι δίπλα αλλά που γρήγορα εξαφανίζεται. Οι πηγές του Λούρου, που λίγο της θυμάμαι, μια φορά είχα πάει, και οι πηγές του Αροάνειου στο Πλανητέρο (Νομός Αχαΐας, στο Χελμό, κοντά στην Κλειτορία). Όταν άρχισα να δουλεύω ως εκπαιδευτικός, ήταν στη Δάφνη Καλαβρύτων, λίγο πιο μακριά κι είχαμε κάνει κάμποσες εκδρομές στο Πλανητέρο. Και μπορεί ο Αροάνειος να μην είναι κανένας γνωστός ποταμός, όμως οι πηγές του είναι εντυπωσιακότατες. Δίπλα απ' το δρόμο, μέσα από το χώμα της γης, σ' ένα όμορφο δασάκι, ξαφνκά αρχίζουν να τρέχουν νερά. Λίγα εδώ, λίγα εκεί και μετά από 20 - 30 μέτρα έχει φτιαχτεί ένα καλό ρέμα που γρήγορα μετατρέπεται σε ποτάμι. Δυστυχώς, έχω αρκετά χρόνια να πάω εκεί κι έτσι δεν έχω ψηφιακές φωτογραφίες (οι δε αναλογικές έχουν μείνει στο σπίτι, βεβαίως βεβαίως) κι έτσι δεν έχω να βάλω κάποιες που να απεικονίζουν αυτό το θαύμα.
Η συμβολή των δυο παραπόταμων στο Ντόναουσίνγκεν, που έλεγα παραπάνω, αλλά και μια πινακίδα που δείχνει πού βρίσκεται η πηγή του Δούναβη!!!
Για τον Δούναβη τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Βασικά εγώ είδα δυο πηγές. Αυτή που λέει πως είναι του Μπρίγκαχ κι άλλη μια που διαφημίζεται πως είναι του Δούναβη. Προσπαθήσαμε να πάμε και στην πηγή του Μπρεγκ αλλά ήταν κομμένος ο δρόμος. Αυτή λοιπόν που φέρεται ως (μια) πηγή του Δούναβη είναι ένα κοίλωμα με καθαρά διάφανα νερά, που φαίνεται πως αναβλύζουν συνέχεια, αλλά πού πάνε, πόσα είναι, δεν τα βλέπεις καθόλου. Βρίσκεται στο Ντόναουσίνγκεν και γίνεται η κατάλληλη τουριστική εκμετάλλευση (αν και οφείλω να ομολογήσω πως για την πηγή δεν έχει εισιτήριο. Εισιτήριο πληρώνεις για το σχετικό μουσείο και κέντρο πληροφόρησης κλπ).
Γύρω από τη λεγόμενη πηγή (προσβάσιμη εύκολα, μέσα την πόλη, πώς να μην την λανσάρουνε) υπάρχουν αγάλματα, του Δούναβη ή άλλων θεοτήτων των νερών, ή ζωδίων κλπ.
Το μέγεθός της δεν είναι τίποτα το εξαιρετικό και μου φαίνεται απίστευτο όλο αυτό το ποτάμι, που γίνεται πολύ γρήγορα πλωτό, να πω πως ξεκινάει απ' αυτό το πράγμα.
Εντάξει, αναβλύζουν νερά από εδώ, υπάρχουν πολλά ρυάκια που τρέχουν στην περιοχή και συμβάλλουν στο κύριο ρέμα που δίνει τον Δούναβη, αλλά αυτή εδώ είναι η πηγή; Απίστευτο. Αυτό μια απλή φοντάνα μου φαίνεται.
Άντε λέμε να πάμε να βρούμε τις πηγές των άλλων δύο ποταμών. Του Μπρεγκ και του Μπρίγκαχ. Είχα δει το πού βρίσκονται από τη Βικιπαίδεια, είχα σημειώσει τις συντεταγμένες τους (48°05'43.6"N, 8°09'16.5"E του πρώτου και 48°06'24.7"N, 8°16'52.4"E του δεύτερου) και τις είχα περάσει στον πλοηγό (GPS ή Navigator ή Navigation) για να μας πάει. Είχαμε διανυκτερεύσει στο Φράιμπουργκ κι έτσι πλησιέστερη εμφανιζόταν η πηγή του Μπρεγκ. Ωραία και καλά ταξιδεύαμε στο βουνό, ώσπου, γύρω στα 3 χλμ. πριν, βλέπουμε μια ταμπέλα πως ο δρόμος είναι κομμένος. Γυρίζουμε πίσω, περνάμε τους "καταρράκτες" του Τρίμπεργκ και πάμε να βρούμε την πηγή του Μπρίγκαχ. Και τη βρήκαμε. Έδειχνε ο πλοηγός να στρίψουμε κάπου αριστερά, δρόμο δεν βλέπαμε, πηγή δεν βλέπαμε, αλλά (μιας και είχαμε πάρει και το μήνυμα απ' τη "πηγή" στο Ντόναουσίνγκεν) επέμενα να μπούμε στο χωματόδρομο που φαινότανε (γύρω στα 300 μέτρα) να δούμε γιατί επιμένει το μηχανάκι μας. Κι αποδείχτηκε πως είχε δίκιο.
Ιδού λοιπόν οι πηγή ή μάλλον οι πηγές του Μπρίγκαχ! Αυτή η λούτσα που φαίνεται στις παραπάνω φωτογραφίες αλλά και μια σαν κρήνη που υπάρχει δίπλα της.
Απ' το νερό της κρήνης σχηματίζεται πάλι μια μικρή λιμνούλα.
Δίπλα στην κρήνη υπάρχει και η βεβαίωση απ' το Ρουμάνικο ινστιτούτο γεωλογίας ότι τα νερά απ' αυτό το μέρος πράγματι φτάνουν μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα.
Γύρω απ' την πηγή έχει φτιαχτεί ένα αγροτουριστικό συγκρότημα με τις γελάδες του και τ' αλογάκια του. Πάντως, μπορεί να είδαμε τις πηγές, αλλά ποτάμι, εδώ, δεν είδαμε. Πού εξαφανίζονται τα νερά αγνοώ.
Και δεν μπορώ να πω πως δεν υπάρχουν νερά από κει αφού μερικά χιλιόμετρα παρακάτω, μια λιμνούλα προσφέρει το χώρο της για εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας στο νερό: βάρκες, κολύμπι κλπ.
 
Αλλά και πιο μετά, ανάμεσα στα σπίτια των χωριών, μέσα από κανάλια τρέχουν τα νερά του Μπρίγκαχ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου