Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Φροντιστήρια

Πολλές φορές διαβάζουμε κι ακούμε στην Ελλάδα πως τα φροντιστήρια είναι ελληνική εφεύρεση. Πως φροντιστήρια δεν υπάρχουν αλλού όπου γης (κάποιο κάνουν τη χάρη και βάζουν και την Ιαπωνία στις χώρες με φροντιστήριο, ενώ άλλοι είναι σκληροπυρηνικοί και το αρνούνται κατηγορηματικά). Ότι οι μαθητές των υπολοίπων χωρών του κόσμου δεν έχουν καμιά άλλη βοήθεια εκτός από τους δασκάλους του σχολειού τους και πως  τελευταία(;) όπου υπάρχουν Έλληνες μετέφεραν τις συνήθειες της Ελλάδας κι έφτιαξαν φροντιστήρια για τα παιδιά τους κι αποτελούν το όνειδος των υπολοίπων κατοίκων των ξένων τόπων κι άλλες παρόμοιες απόψεις. (Και το θέμα γίνεται επίκαιρο με την έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο παιδείας και που το συμπέρασμα λίγο πολύ είναι ότι γονείς και μαθητές θεωρούν πως το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα δεν αξίζει τίποτα κι ότι μπορεί να επιτύχει κάποιος οφείλεται στο φροντιστήριο!)
Ουδέν ψευδέστερον. Υπάρχουν και παραϋπάρχουν. Το είχα ακούσει από συγγενείς και φίλους που έχω ανά την υφήλιο, το έχω δει κι εδώ. Μόνο τον τελευταίο μήνα τρεις - τέσσερις φορές, έχουν αφήσει στο γραμματοκιβώτιό μου διαφημιστικά για βοήθεια μαθητών για καλύτερους βαθμούς. Φροντιστήρια επίσημα, ομολογώ πως δεν έχω δει δεν έχω δει εσωτερικά πως είναι, αν είναι δηλ. οργανωμένα όπως στην Ελλάδα, αλλά εξωτερικά φαίνεται ένα στη φωτογραφία. Και δεν έχω ακούσει το κουφό που άκουσα πολλές φορές εκεί (και από συναδέλφους) ότι πρέπει να κοιτάει ο μαθητής (ειδικά των τελευταίων τάξεων του Λυκείου) να τα πάει καλά στο φροντιστήριο και δεν πειράζει τι γίνεται στο σχολείο. Αλλά βοήθεια για βελτίωση των επιδόσεων σαφώς και παρέχεται.

Το θέμα των φροντιστηριακών μαθημάτων κυκλοφορεί και στις εφημερίδες ως είδηση (κρυφή διαφήμιση): Προσφέρουμε βοήθεια στο χώρο μας ή στο χώρος σας! Για όλους του μαθητές από την πρώτη τάξη μέχρι το Αμπιτούρ (Abitur) δηλ. το απολυτήριο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (το αντίστοιχο του Λυκείου). Τώρα, το πώς είναι ο χώρος τους, δεν έχω υπόψη μου, δεν έχει τύχει να βρεθώ σε κάποιον.

Το ελληνικό είδος φροντιστηρίου βασιλεύει σίγουρα στους μαθητές των εδώ ελληνικών σχολείων Είναι ένα σύστημα οικείο. Το γνωρίζουν από φίλους και συγγενείς στην Ελλάδα. Και, μιας και οι εξετάσεις για την εισαγωγή σε ανώτατες σχολές αυτών των κατηγοριών υποψηφίων γίνονται το Σεπτέμβρη, υπάρχει και διαφήμιση φροντιστηρίων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για θερινά εντατικά τμήματα. Η διάρκειά τους είναι πάνω από δυο μήνες. Από τα μέσα Ιούνη που τελειώνουν εδώ τα μαθήματα, μέχρι τις 10 (περίπου) Σεπτέμβρη που αρχίζουν οι εξετάσεις. Και συνήθως είναι οργανωμένα σε πλήρες πακέτο, συνεργάζονται με ξενοδοχεία και εστιατόρια μιας και οι μαθητές είναι από διάφορα μέρη της Ελλάδας, ενώ οι δικοί τους μπορεί να βρίσκονται στη Γερμανία (κυρίως, αλλά όχι μόνο) εκείνη την εποχή και θα πρέπει να έχουν ένα μέρος να μένουν και ένα πιάτο φαΐ να φάνε.

1 σχόλιο:

  1. Πανευρωπαϊκή έρευνα για την παραπαιδεία. Πόσο ξοδεύουν σε διάφορες χώρες για φροντιστήρια (που είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή