Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Ρέγκενσμπουργκ

Στο Ρέγκενσμπουργκ (Regensburg) είχαμε πάει το καλοκαίρι. Το συζητάγαμε αρκετό καιρό με τον Γιάννη και τη Μάγδα να κάνουμε μια βόλτα προς τα εκεί, ο καιρός πέρναγε, και από αναβολή σε αναβολή το πηγαίναμε. Εκείνοι θα έφευγαν από τη Γερμανία κι αυτή η κοινή βόλτα (σε συνδυασμό και με ένα ταξιδάκι στον Δούναβη) είπαμε ότι έπρεπε να γίνει. Το συνδυάσαμε με την παραλαβή των ποδηλάτων τους. Μας τα έφεραν μέχρις εκεί, κάναμε τις τσάρκες μας και στην επιστροφή προς Μόναχο τα πήραμε μαζί μας κι έτσι αποκτήσαμε ποδήλατα. Τη μέρα εκείνη, δεν ξέρω πώς τα κατάφερα και ξέχασα να πάρω τη φωτογραφική μηχανή μαζί μου. Η Μάγδα προσφέρθηκε να μου δώσει τη δική της, έτσι πολλές από τις φωτογραφίες τις τράβηξα εγώ με τη δική της μηχανή ενώ κάποιες άλλες τις τράβηξε εκείνη. Έτσι κι αλλιώς στο τέλος θα τις ανταλλάζαμε, δεν θα ήταν και η πρώτη φορά. Η πρώτη επαφή μας με την πόλη, με το που βγήκαμε από το σταθμό, ήταν μια ολάνθιστη ροτόντα με το σήμα της πόλης.
Χαρούμενοι αλήτες. Με το που άκουσε πως είμαστε Έλληνες, "απότομα" είπε να μας τραγουδήσει ένα τραγούδι στα ελληνικά (όχι πως ήξερε κι άλλο)!
Απόψεις από τα κτίρια στο κέντρο της πόλης που έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς απ' την ΟΥΝΕΣΚΟ, μιας και ελάχιστες φθορές είχε από τους βομβαρδισμούς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το Ρέγκεναμπουργκ βρίσκεται στη Βαυαρία, στο κεντρικό - ανατολικό της τμήμα, κοντά στην Τσεχία κι είναι μια πόλη 130 χιλιάδων κατοίκων, πρωτεύουσα της περιοχής του Άνω Παλατινάτου. Βρίσκεται χτισμένη στις όχθες του Δούναβη, στο βορειότερό του σημείο. Πρόσφατα έμαθα πως υπάρχει και αντίστοιχο ελληνικό όνομα (Ρατισβόννη) μιας και είναι μια πόλη με ιστορία πολλών χρόνων (Ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους).
Ο καθεδρικός (Ντομ) με τα ηλιακά του ρολόγια σε Γοτθικό, βεβαίως, ρυθμό.
Βασικά, για το Ρέγκενσμπουργκ καθαυτό δεν έχω να πω κάτι. Όμορφα ήταν, καλά περάσαμε, κάναμε και μια βόλτα στο Δούναβη που κράτησε σκάρτη μια ώρα και περισσότερο λειτούργησε ως κίνητρο για την επόμενη, τη μεγαλύτερη (6 ώρες να χορτάσουμε) απ' το Πάσαου.
Έτσι, συνεχίζω με μερικές φωτογραφίες.
Συμβολή του Δούναβη με τον Ρέγκεν (απ' τον οποίο και το νεώτερο, Γερμανικό, όνομα της πόλης)
Η παλιά πέτρινη γέφυρα του Δούναβη με την πύλη της πόλης στο βάθος. Μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα τρισδιάστατη φωτογραφία της υπάρχει στη Βικιπαίδεια.
Εγώ δεν το είχα παρατηρήσει. Η Μαρία μου το είπε: Το καραβάκι έχει το όνομα "Ρατασπόνα" (το παλιό όνομα της πόλης!
Στη μέση της γέφυρας βρίσκεται ο "φύλακας της πόλης" ενώ η παράσταση του Δαβίδ και του Γολιάθ δίνει το όνομα σε διάφορα κτίρια ένα γύρω.
Μονόπτερος με τον Κοπέρνικο, με το κατάλληλο γράψιμο στο πρόσωπό του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου