Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

IPTV

Ναιαιαιαιαιαι. Επιτέλους. Μετά από ένα χρόνο που βρίσκομαι εδώ, μπορώ να δω Ελληνική τηλεόραση κανονικά (ή περίπου κανονικά). Ας είναι καλά το ίντερνετ.
Στο σπίτι που μένω δεν μπορώ να βάλω πιάτο για δορυφορική λήψη. Κι αυτό αφενός μεν γιατί ο ιδιοκτήτης φοβάται να κάνω τρύπες στο ντουβάρι, μιας και τα ντουβάρια είναι κοινόκτητα και μην του πουν τίποτα από την εταιρία που έχει την ευθύνη της πολυκατοικίας, αλλά και από την άλλη, μιας και το πιάτο πρέπει να βλέπει κατευθείαν το νοτιά ενώ ο προσανατολισμός του διαμερίσματος είναι προς τη δύση και μάλιστα ελαφρά (μια ιδέα) γυρισμένο προς βορρά, η δορυφορική δεν φαινόταν να μπορεί να στηθεί. Δεν το έψαξα με κανέναν ειδικό αλλά έβλεπα τις δυσκολίες. Στήριξέ το, μου λένε, σε τρίποδο. Και τι γίνεται ρε κύριε άμα πιάσει κάνας αέρας και την πάρει και τη ρίξει σε κάνα κεφάλι; Πέρα από το θέμα του προσανατολισμού.
Μια δεύτερη λύση είναι η καλωδιακή. Αυτή συνήθως προσφέρεται σε συνδυασμό με τη σύνδεση στο ίντερνετ. Αλλά σύνδεση έχω και το συμβόλαιό μου είναι για ένα χρόνο ακόμα. Δύσκολο το να αλλάξω πάροχο (ή μάλλον με σημαντικό κόστος).
Πέρυσι, είδαμε κάποια σήριαλ από το ίντερνετ. Είτε απ’ το γιου-τιουμπ είτε από άλλα σάιτ που ανέβαζαν επεισόδια, δεν ξεμείναμε. Κι είχε και το καλό πως τα βλέπαμε όποια ώρα μας έκανε κέφι και μάλιστα χωρίς και τις σπαστικές τους διαφημίσεις. Όμως, τα κανάλια πρέπει να επενέβησαν και κάποια σάιτ ήδη έκλεισαν ενώ άλλα τα δίνουν με προβλήματα (σπασίματα, κολλήματα, χαμηλή ανάλυση κλπ).
Είχα βρει διευθύνσεις για απ’ ευθείας τηλεοπτικό πρόγραμμα από το ίντερνετ αλλά αποτέλεσμα τίποτα. Το πιο δύσκολο ήταν ότι επειδή η λήψη ήταν με ΙΡ Γερμανίας και όχι Ελλάδας οι σέρβερ αρνιόντουσαν να μου δώσουν δεδομένα. Δεν καιγόμουνα για ειδήσεις (όπως μου έλεγαν κάποιοι φίλοι) μιας και έβρισκα από τις εφημερίδες. Χωρίς και τις ακρότητες που πολλές φορές παρατηρούνται στα δελτία των 8.
Μια αναζήτηση στο γκουγκλ με κωδική λέξη «IPTV» (Internet Protocol TV = τηλεόραση βασισμένη στο ιντερνετικό πρωτόκολλο) μου έβγαλε διάφορα σάιτ ένα από τα οποία μου τράβηξε την προσοχή. Ήταν το zaap tv, ένα σάιτ που παρουσίαζε μια συσκευή που υποσχόταν πως σου έδινε τη δυνατότητα να έχεις λήψη τηλεοπτικών δεδομένων μέσω ίντερνετ. Η τιμή της ήταν λίγο ανεβασμένη αλλά δεν ήθελε συνδρομή ή κάτι τέτοιο. Υπήρχαν και κάτι καλά σχόλια από δίπλα, αλλά αυτά θα μπορούσαν να είναι και εμβόλιμα.
Ρώτησα κάποιους γνωστούς μου, ειδικά το Νίκο που με μαγαζί με είδη για υπολογιστές είναι μέσα στην πιάτσα και μου είπαν καλά λόγια για το εργαλείο αυτό. Έτσι το παρήγγειλα. Πέμπτη βράδυ έδωσα την παραγγελία, Παρασκευή μου έστειλαν με μαίηλ το τιμολόγιο και το δελτίο αποστολής καθώς και τον αριθμό του δέματος με λινκ για απευθείας παρακολούθησή του. Δευτέρα έφυγε από Σουηδία και Τρίτη πρωί το παρέλαβα στο Μόναχο.
Όταν το έβαλα να δουλέψει ήμουν τόσο ενθουσιασμένος που ξεκίνησα να γράφω γι’ αυτό. Μετά όμως σκέφτηκα πως η πρώτη εντύπωση ίσως δεν ήταν και η πιο σωστή κι είπα να περιμένω λίγο. Τώρα το έχω αρκετές μέρες ώστε να έχω ολοκληρωμένη άποψη για τη λειτουργία του. Ο ενθουσιασμός μου δεν έχει μειωθεί αυτό το διάστημα, αντιθέτως, μεγάλωσε θα έλεγα.
Πάνω σε χαρτί Α4 για σύγκριση!
Η συσκευή είναι μικρή, ουσιαστικά πρόκειται για ένα ρουτεράκι σαν αυτά που δίνουν οι εταιρίες για σύνδεση στο ίντερνετ. Έχει εξόδους RCA και HDMI για σύνδεση με την τηλεόραση, κάτι συνδέσεις USB που η μία χρειάζεται αν θες ασύρματη σύνδεση στο δίκτυο (συνήθως σήμερα με τις φορητές συσκευές υπάρχει ασύρματο δίκτυο στο σπίτι) και μια είσοδο αν θες σύνδεση με καλώδιο. Συνδέεται στο ίντερνετ μέσω του δικτύου που έχεις και κατεβάζει εικόνα από τους σέρβερ της εταιρίας. Χρειάζεται μόνο μια γρήγορη σύνδεση (ADSL απαραίτητα, καλό είναι να είναι πάνω από 2ΜΒ). Υπάρχει δυνατότητα για περιήγηση στο ίντερνετ που θέλει και πληκτρολόγιο και έχει κανείς τη δυνατότητα να το κάνει είτε με το εικονικό πληκτρολόγιο που εμφανίζεται στην οθόνη είτε να παραγγείλει ένα ειδικό τηλεκοντρόλ της εταιρίας (όπως έκανα εγώ γιατί δεν ήξερα αν και τη συσκευή την πήρα για να βλέπω τηλεόραση άρα δεν με ενδιέφεραν τα υπόλοιπα).
Η διαδικασία βασίζεται στo «στρίμιγκ»: κάποιος υπολογιστής, σε κάποιο χώρο, παίρνει το τηλεοπτικό σήμα και το στέλνει στο σέρβερ της εταιρίας που από κει το διανέμει, σε πραγματικό χρόνο, σ’ όσους είναι συνδεδεμένοι σ’ αυτόν εκείνη τη στιγμή. Το αποτέλεσμα είναι πολύ ικανοποιητικό. Παρουσιάζει, ίσως, κάποιες φορές κολλήματα (π.χ. παγώματα, ή αν είναι γρήγορη η εικόνα να φαίνεται με τετραγωνάκια) που μπορεί να οφείλονται είτε στο σέρβερ είτε στη σύνδεση με το ίντερνετ (συνήθως) αλλά όχι τόσα που να είναι απορριπτέα.
Η εταιρία φροντίζει για την προσθήκη και άλλων δυνατοτήτων κάτι που είναι εύκολο αφού αρκεί να βάλει κι άλλα στο σέρβερ της. Το μενού κατεβαίνει κάθε φορά απ' την αρχή, δεν είναι τίποτα αποθηκευμένο τοπικά. Έτσι σήμερα έχει καμιά 50αριά ελληνικά κανάλια (τα πανελλαδικής εμβέλειας αλλά και περιφερειακά), πολλά αραβικά κι έχει αρχίσει να προσθέτει τούρκικα και απ’ την ανατολική Αφρική (Αιθιοπία κλπ). Πρόσφατα πρόσθεσε και αθλητικά. Η προσφορά της δηλ. ανεβαίνει. Επιπλέον έχει και κάποιες ταινίες διαθέσιμες. Ας πούμε καμιά 80αριά ελληνικές από τη 10ετία του 60. Έχει κι από επόμενες 10ετίες αλλά δεν πρόλαβα να τα ψάξω! Αναφέρει πως έχει πάνω από 200! (και σίγουρα θα είναι πολύ περισσότερες αφού π.χ. για τα κανάλια στο σάιτ αναφέρει πάνω από 30 κι όπως ανέφερα είναι κοντά 50). Και κάποιους ραδιοφωνικούς σταθμούς (καμιά 80αριά κι απ' αυτούς) αλλά εκτός από τον Μελωδία, άλλον γνωστό δεν θυμάμαι.
Το εργαλείο κυκλοφορεί σε δυο εκδόσεις: με 300€ περίπου (ανάλογα την ισοτιμία της σουηδικής κορώνας) σε χαμηλότερη ανάλυση εξόδου που στο πακέτο περιέχει και ένα στικ για ασύρματη λήψη και στα 320€ όπου πρέπει να προσθέσεις άλλα 40€ για το στικ. Ακριβούτσικο είναι, στην αγορά βρίσκεις με κάτω από 20€ αλλά επειδή σκέφτηκα πως μπορεί να μην συνεργάζονται καλά προτίμησα και τα έδωσα όλα μαζί. Όπως είπα παράγγειλα και ένα τηλεκοντρόλ με πληκτρολόγιο με γράμματα άλλα 40€ (τελικά μπορείς και χωρίς αυτό, αλλά αν το έχεις το χρησιμοποιείς) και μαζί με τα ταχυδρομικά έξοδα (με απλό ταχυδρομείο) άλλα 30€ φτάσαμε τα 426€. Όχι και τόσα πολλά για εφάπαξ έξοδο. Αν έβαζα δορυφορική με συνδρομές κλπ σίγουρα θα το πέρναγα το ποσό στον ένα χρόνο.
Η παραγγελία έγινε στην Cressida (αντιπρόσωπο της zaaptv.com για την Ευρώπη) που η ιστοσελίδα της είναι και στα ελληνικά (σε αυτόματη μετάφραση άρα στο περίπου κάποια πράγματα) και μπαίνοντας να τα ξαναδώ πριν λίγο είδα πως αυτά που πήρα συν καλώδιο HDMI τα έχει σε πακέτο 363,5€ που μαζί με τα ταχυδρομικά βγαίνουν στα 390€. Για άλλη μια φορά την πάτησα με το να παραγγείλω γρήγορα!!!

10 σχόλια:

  1. Xerete!!Kapoies erwtiseis exw gia auti tin platforma....Poia ellinika kanalia akribws pianete?Mipws kai to NOVA??Ti sundesi internet exete spiti sas??Yparxei i Option gia zeitversetztes Fernsehen?? Poso suxna pagonei i eikona??

    Epeidi exw dokimasei polla kai exw apelpistei...kai epeidi mallon ola auta ta services paranoma einai parakalw apantiste an dunasthe...sto khziogas@hotmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα κανάλια που παίζουν είναι αυτά που λέει και η ιστοσελίδα: όλα τα μεγάλα( ANT1, MEGA, ET1, SKAI, STAR, Alter, NET, Alpha, ET3, RIK SAT, ERT SAT, ΒΟΥΛΗ, MAKEDONIA) αλλά και πολλά τοπικά (TV100, KISSAMOS, 4E, ΚΡΗΤΗ, 902, EXTRA, MAD, ΘΡΑΚΗ TV, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΔΕΛΤΑ TV, ΛΑΜΨΗ TV...) ελεύθερα κανάλια (δηλ. που δεν πληρώνεις συνδρομή για να τα δεις). Προφανώς σ' αυτά δεν είναι το ΝΟΒΑ ή όποιο άλλο συνδρομητικό.
    Η σύνδεση που έχω είναι Vodafone στα 16MB, και γενικά τα παγώματα είναι σπάνια. Όταν κάποια στιγμή κατέβαζα ένα μεγάλο αρχείο, εκεί πάγωνε. Ή ας πούμε προχθές έκανε επανεκκίνηση το ρούτερ. Προφανώς σταμάτησε. Ή πριν λίγο το MEGA δεν κατέβαινε (τα υπόλοιπα έπαιζαν κανονικά). Δοκίμασα μετά ένα 10λεπτο περίπου, ήταν εντάξει.
    Η μετάδοση είναι περίπου σε πραγματικό χρόνο. Δεν υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά δεν είναι και για αν συντονίσεις το ρολόι σου.
    Τώρα, για το θέμα της νομιμότητας, με βρίσκεις λίγο σκεφτικό. Είναι ένα προϊόν που πουλιέται για το συγκεκριμένο σκοπό. Αν είναι παράνομο που αρχίζουν τα όρια της ευθύνης του καθενός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Euxaristw gia ti grigori apantisi!!
    Thelw apla na sas pw pws ontws uparxei nomiko kollima kai kuriws logo tou ANT1,to programma tou opoiou exei arxisei na prosferetai san paketo apo Kabel Anbieter.
    Den thelw na sas upodeiksw kati.Euxaristw gia tis plirofories.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έλεγα να βάλω ένα σχόλιο εδώ, ως απάντηση ή συνέχεια των παραπάνω. Τελικά έκρινα πως θα ήταν πολύ μεγάλο (αλλά και λίγοι θα το διάβαζαν) κι έτσι ανέβασα καινούρια δημοσίευση με τις εμπειρίες έξι μήνες μετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Από το καλοκαίρι που έφυγα το μεταβίβασα και δεν ξέρω τι γίνεται σήμερα. Μέχρι εκείνη τη στιγμή όλα ήταν μια χαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν ψάχνετε για τηλεοπτική εμπειρία υψηλής ποιότητας μέσω διαδικτύου, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε:
    orangefresh@outlook.com.gr και telegram: https://t.me/orangeonair

    ΑπάντησηΔιαγραφή