Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Περιστεροδιώχτες

Τα περιστέρια που πετούν εδώ γύρω είναι πολλά. Όχι συγκεντρωμένα όπως στο Σύνταγμα ή την πλατεία Τραφάλγκαρ στο Λονδίνο, αλλά τα βρίσκεις σε διάφορα σημεία σε κήπους, σε πλατείες, σε σταθμούς τρένου. Και το πρόβλημα με τα περιστέρια (αλλά και άλλα πετεινά του ουρανού) είναι με τα απορρίμματά τους.
Δεν φτάνει που είναι ακαλαίσθητο το να βλέπεις αφοδεύσεις περιστερών, με τα οξέα που έχουν κατατρώνε τα μεταλλικά μέρη ή τα γύψινα διακοσμητικά (που πολύ συνηθίζονται στα κτίρια).
Έτσι έχουν «εφευρεθεί» διάφορες λύσεις: από ένα απλό δίχτυ που καλύπτει την επιφάνεια μπροστά σαν σεντόνι και δεν μπορούν να πλησιάσουν τα περιστέρια πάνω της μέχρι ακίδες που τοποθετούνται ώστε να αποτρέπονται από το να πάνε να καθίσουν εκεί.
Βλέπετε η φιλοζωία εξαντλείται στους σκύλους. Δεν μπορούν να τη μοιράζουν και σε άλλα ζώα. Εξάλλου αυτά είναι ελευθέρας βοσκής. Αλλά και γι’ αυτή την κατηγορία υπάρχει πρόνοια ειδικά για αυτά που ζουν (και) στο νερό (πάπιες, χήνες, κύκνους). Δεν μπορούν να ασχολούνται με όλα!
Για τα πουλιά του νερού το πρόβλημα είναι σοβαρό. Έχοντας δεκάδες τεχνητές λίμνες μαζεύονται σ’ αυτές εκατοντάδες πουλιά. Και τις κρύες μέρες του χειμώνα (που δεν είναι λίγες) τα νερά παγώνουν. Έτσι φροντίζουν να αδειάζουν τις λίμνες εξ ολοκλήρου ή στο μεγαλύτερο μέρος τους και να διατηρούν κάποια ξεπαγωμένα κάποια κομμάτια στα οποία και μεταφέρονται τα υδρόβια πουλιά.
Πάντως, φτιάχνουν και φωλιές για τα περιστέρια. Εκεί, επιτρέπεται να κάτσουν. Δίπλα ακριβώς, ακίδες, απαγορεύεται.

Το άκρον άωτον: βελόνες σε κάθε κομμάτι στα γράμματα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου