Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Ρουλάντεν (Rouladen)

Μια γερμανική συνταγή κατ' απαίτηση της Κλαίρης (που στις 4 Ιούνη θα συμμετέχει στη 3η διεθνή γυμνή ποδηλατοδρομία της Θεσσαλονίκης για την οικολογία): Ρουλάντεν (Rouladen) λοιπόν σήμερα, δηλ. γεμιστά ρολά κρέατος. Έβλεπα στο σούπερ μάρκετ να πουλάνε κομμάτια κρέας που τα λέγανε ρουλάντεν. Συνήθως μοσχαρίσια. Κι έψαχνα πώς μπορώ να τα μαγειρέψω. Ψάχνοντας βρήκα ότι με παρόμοιο τρόπο μπορείς να φτιάξεις όποιο κρέας θέλεις. Και είναι μια συνταγή μάλλον ελεύθερη. Βάζεις ή βγάζεις υλικά ανάλογα με το τι σου αρέσει (κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το ότι οι Γερμανοί θέλουν ακριβείς οδηγίες για τα πάντα)! Επίσης η ποσότητα δεν είναι σταθερή. Ανάλογα για πόσα άτομα θα φτιάξεις, ένα για τον καθένα.
Υλικά
Σνίτσελ (μοσχαρίσιο ή χοιρινό ή γαλοπούλας, όσα θέλω να φτιάξω!, όχι περασμένα από τη μηχανή)
μπέικον σε λουρίδες ή σε κύβους
κρεμμύδι
τριμμένο καρότο
λίγη μουστάρδα
μανιτάρια
πιπεριές
αλάτι, πιπέρι
ζωμό λαχανικών (ή κρέατος ή κρασί άσπρο κλπ)
λάδι
Εκτέλεση
Χτυπάω λίγο κάθε σνίτσελ για να ανοίξει (εδώ στη Γερμανία που πουλιούνται έτοιμα ρουλάντε, δεν χρειάζονται άνοιγμα, είνια σε ικανό μέγεθος για αν τυλιχτούνε, αντίθετα αυτά που ονομάζονται σνίτσελ είναι συνήθως αρκετά μικρά). Απλώνω λίγη μουστάρδα. Τοποθετώ 1 κομμάτι μπέικον, λίγο κρεμμύδι το οποίο έχω κόψει σε ροδέλες και λίγο καρότο τριμμένο και τις πιπεριές.
Αλατοπιπερώνω, τυλίγω το σνίτσελ σε ρολό και του βάζω οδοντογλυφίδες για να στέκεται (εδώ υπάρχουν ειδικές μεταλλικές βελόνες που είναι πιο αποτελεσματικές γιατί οι οδοντογλυφίδες φουσκώνουν απ' το ζουμί και βγαίνουν δύσκολα μετά).
Βάζω σε μια κατσαρόλα λάδι και όταν ζεσταθεί, ρίχνω ένα κρεμμύδι κομμένο στα 4 και στη συνέχεια βάζω και τα ρολά. Όταν τσιγαριστούν ρίχνω ζεστό ζωμό λαχανικών ή κότας, λίγο καρότο τριμμένο, τα μανιτάρια και σιγοβράζω μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Αν με παίρνει μπορώ να βάλω λαχανικά και μέσα στο ρουλάντε.

6 σχόλια:

  1. Μια ενισχυμένη μερίδα στο 4, παρακαλώ...Πάντα τρελαινόμουνα για τα σνίτσελ.Δεν ξερω βεβαια γιατί να πρέπει να βράσει... Δεν φτανει να τηγανιστεί , μια που είναι λεπτό κρεατάκι;Θα δοκιμαστεί πάραυτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το σνίστελ μπορεί να είναι "λεπτό κρεατάκι" αλλά όταν γεμιστεί και τυλιχτεί αποκτά έναν κάποιον όγκο. Έτσι το τηγάνισμα θα χρειαστεί να είναι πολύ και το ρουλάντε θα γίνει βαρύ. Ενώ αν βραστεί με λίγο υγρό και θα έχει ανταλλαγή γεύσεων με τα επιπλέον λαχανικά και θα γίνει ελαφρύ.
    Περιμένω εντυπώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από το σόι της γυναίκας μου που ζούνε στην Στουτγάρδη μάθαμε το ρουλάντεν το οποίο το μαγειρεύουμε και εδώ κυρίως τον χειμώνα.
    Κάποιοι βάζουν λουκάνικα ή κιμά, εμείς το κάνουμε λάιτ και βάζουμε πολλά λαχανικά (μανιτάρια, πιπέρια κλπ) και τυριά (κίτρινο, φέτα). Ακόμα χρησιμοποιούμε την ειδική σάλτσα (ρουλαντεν σόουζε) που πωλείτε στα μάρκετ και εδώ βρήκαμε στα λιντλ. Το συνοδεύουμε με τηγανιτές πατάτες!!! Το καλύτερο φαγητό του χειμώνα!!! Σε σπέσιαλ τραπέζια αυτό κάνουμε!!!

    Και για να συμπληρώσω τα του καφέ... να δοκιμάσεις κεζεκουχε, γλυκό του καφέ που το καλύτερο το βρίσκεις σε φούρνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στην Ελλάδα η στην γερμανια βρήκατε την σώζει γιατί εγώ στην Ελλάδα δεν βρισκω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στη Γερμανία τα βρίσκεις εύκολα, κάθε κρεοπωλείο που σέβεται τον εαυτό του έχει (είτε αυτόνομο είναι είτε σε σουπερμάρκετ μέσα).
      Στην Ελλάδα δεν τα ξέρουνε κι όσο και να τους τα περιέγραψα, ήταν πολύ σχετικά τα πράγματα. Την τελευταία φορά ο υπάλληλος ήξερε (είχε φάει) τι φαγητό θα έφτιαχνα, το προσπάθησε αλλά και πάλι λεπτό δεν ήταν. Πάντως, αν κάποιος θέλει ντε και καλά, επιμένει στο χασάπη του να του κόψει πολύ πολύ λεπτό (μοσχαρίσιο) κρέας σαν σνίτσελ (αλλά μεγάλο, πολύ πλατύ) και κάνει τους σχετικούς συμβιβασμούς.

      Διαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή