Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Καφές

Για τον καφέ έχω ξανααναφερθεί, αλλά αυτό ήταν από σπόντα. Εδώ θα γράψω αναλυτικά για το θέμα μιας και είναι ενδιαφέρον το πού και πώς πίνουν τον καφέ τους οι άνθρωποι σε κάθε περιοχή: Παντού υπάρχει η συνήθεια του καφέ.

Μπορείς, λοιπόν, να δεις ανθρώπους να πίνουν τον καφέ στα όρθια, και γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν και ειδικά, ψηλά, τραπεζάκια. Συνολικός χρόνος για έναν καφέ λιγότερο από 5 λεπτά. Υπάρχουν και άλλοι που τον απολαμβάνουν: θα κάτσουν και θα συζητήσουν με την παρέα τους. Γι’ αυτούς υπάρχουν κλασσικά τραπεζάκια και καρέκλες.
Πολλές φορές συνδυάζεται ο καφές και με ένα γλυκό στυλ τούρτας. Έτσι τα καφέ προσφέρουν και γλυκά αλλά και τα γλυκατζίδικα προσφέρουν καφέ.
Σ’ αυτή την τελευταία κατηγορία είναι και οι φούρνοι: αν θες καφέ το πιο σίγουρο μέρος που θα βρεις είναι ο φούρνος, που εκτός από ψωμί πουλάει και σάντουιτς και διάφορα γλυκά στυλ κρουασάν και τουρτοειδή με από πάνω φράουλα ή βατόμουρο ή άλλα τέτοια ιδιαίτερα φρούτα της περιοχής καθώς και στρούντελ (σφολιάτα γεμισμένη με μήλο που μπορεί να συνοδεύεται από παγωτό ή σάλτσα βανίλιας). Που έχει και τραπεζάκια να καθίσεις. Καφετέριες υπάρχουν, αλλά ειδικά στο Μόναχο είναι ελάχιστες (για να μην πω ανύπαρκτες) και όταν βρεις κλείνει νωρίς (στις 8). Καφέ στυλ σταρ-μπακ βρίσκεις, ρεστοράν - καφέ επίσης, "κλασσική" καφετέρια δύσκολα.
Τα καφέ είναι ωραία στην Αυστρία. Εκεί συναντάς το «βιενέζικο» καφέ, κάτι σαν το δικό μας καφενείο αλλά με ιδιαίτερο στυλ: με τραπεζάκια μαρμάρινα, καναπέδες και καρέκλες από δέρμα ή δερματίνη, με εφημερίδες σε αναλόγια για να διαβάσεις, με καφέ και γλυκό. Ένας χώρος για να περάσεις πολλή ώρα. Αντίστοιχα έχω δει και στη Στουτγάρδη, στο Μάνχαϊμ (δυο - τρία πολύ ωραία) και αλλού.
Ναι, στα καφέ της Αυστρίας επιτρέπεται το κάπνισμα (σε χωριστό χώρο, αλλά κάθε φορά δεν βρίσκω τραπέζι στους μη καπνιστές).
Κι ένα γνήσιο Βιενέζικο από παλιότερα. Με τα καναπεδάκι του τα ωραία και τους καθρέφτες γύρω - γύρω. Το χώρο του καφέ μπορεί να το δει κανείς μέσα στους καθρέφτες.
Ο καφές είναι συνήθως φίλτρου (εξάλλου λέγεται και γερμανικός ή γαλλικός ή αμερικάνικος με τη διαφορά να είναι στο βαθμό καβουρντίσματος) ή οι Ιταλικοί εσπρέσο και καπουτσίνο και ο "λάτε" (γαλακτερός). Εννοείται, βέβαια, ότι συνηθίζεται και η ποικιλία τσαγιών και η σοκολάτα (εξάλλου δίπλα η Βιέννη έχει δώσει όνομα σε έναν τρόπο σερβιρίσματος – σοκολάτα βιενουά). Οι μηχανές είναι συνήθως συνδυασμός μηχανής κοπής και φιλτραρίσματος: έχουν από πάνω τον καφέ ολόκληρο και όταν ζητήσει ο πελάτης μπαίνει στη μηχανή η δόση που απαιτείται, αλέθεται και φιλτράρεται εκείνη την ώρα, ώστε είναι πραγματικά φρέσκος. Καφές φτιαγμένος και να περιμένει σε κανάτα να σερβιριστεί δεν πάει.
Με τον καφέ η ζάχαρη και το γάλα (συνήθως κρέμα γάλακτος αλλά και σαντιγί, ακόμα και για τον φίλτρου) δίνονται απλόχερα. Το στάνταρ είναι δυο γαλατάκια (αν είναι σε μερίδες) και τρεις – τέσσερις ζάχαρες. Ή αν είναι για το χέρι υπάρχει ένα σταντ να πάρεις ό,τι και όσο χρειάζεσαι.
Οι τιμές? Καφές για να τον πάρεις μαζί σου από 1€ (σε χάρτινο ποτηράκι) αλλά το δίπλα μαγαζί μπορεί να τον έχει και 2€. Σερβιρισμένος (από γκαρσόνι ή σελφ σέρβις δεν έχει σημασία) ξεκινάει από 1,80€ και πάει μέχρι 3€. Στο τρένο ας πούμε έχει 2,70€. Κι ένα γλυκό από 2,50€ μέχρι 4 – 5€.
 
Πολλές φορές υπάρχουν και συνδυασμένες προσφορές: καφές και γλυκό με μικρότερη τιμή από αν τα πάρεις χωριστά: 1,85€ για το χέρι. Ή στο τρένο καφές φίλτρου και κρουασάν βουτύρου 3,40€. Και μια ακόμα προσφορά: καφές σε ισοθερμικό ποτήρι (που μετά σου μένει) και ένα κρουασάν σοκολάτα 3,49€! Επίσης μπορεί να βρεθούν και πιο εξεζητημένες καταστάσεις: καφές με παγωτό στα 3,5€ ή φραπές στα 3+ (γενικά ο στιγμιαίος στυλ νεσκαφέ δε συνηθίζεται και θεωρείται ως κάτι το ιδιαίτερο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου