Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Οικολογική Παραγωγή Ενέργειας


Το κατά κεφαλή ηλεκτρικό που καταναλώνεται εδώ πρέπει να είναι εξαιρετικά ψηλό. Όλα είναι ηλεκτροκίνητα. Μόνο τα μέσα μαζικής μεταφοράς το ρεύμα που καταναλώνουν φθάνει. Όμως οι στατιστικές λένε ότι μειώνεται το οικολογικό αποτύπωμα της Γερμανίας. Πώς το καταφέρνουν αυτό? Μα με τι άλλο από εναλλακτικές πηγές παραγωγής ενέργειας. Ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά είναι σε ημερήσια διάταξη. Σε πολλά μέρη, στα σπίτια αντί για κεραμίδια έχει φωτοβολταϊκά. Ακόμα και σε στάβλους. Αλλά και χωράφια αρκετών στρεμμάτων είναι καλυμμένα από φωτοβολταϊκά. Και να σκεφτεί κανείς ότι η ηλιοφάνεια δεν είναι και πρώτη. Όμως η Γερμανία έχει καταφέρει να είναι από τις πρώτες (αν όχι Η πρώτη) χώρες στον κόσμο στην παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο σύμφωνα με το National Geographic (09/09). Προφανώς και έχει επενδύσει αρκετά στο θέμα αυτό. Όχι ότι δεν έχει και εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού από πυρηνική ενέργεια. Αλλά ο ζήλος της Γερμανίας στα ηλιακά συστήματα είναι θαυμαστός.

Πάντως, πρέπει να έχουν προχωρήσει πολύ μπροστά και στο πόση ενέργεια παίρνουμε από ένα συγκεκριμένο πάνελ: Στο μπαλκόνι μου έχω βάλει τρία απ' αυτά τα ηλιακά φαναράκια κήπου, που με ένα μικρό πάνελ φορτίζουν τη μέρα μια μπαταρία και τη νύχτα ανάβει ένα λεντάκι, μέχρι να αδειάσει η μπαταρία ή να ξημερώσει. Τα έχω πάρει 2 € το ένα και δεν περίμενα ιδιαίτερη επίδοση, αλλά μου αρέσουν. Τέτοια έχω και στην Αθήνα, αλλά στην καλύτερη περίπτωση, με πλήρη καλοκαιρινή ηλιοφάνεια, άντε να φτάσουνε μέχρι τις 3 τη νύχτα, σπάνια αργότερα. Εδώ, τώρα χειμώνα, με μεγάλη νύχτα και συννεφιές και χιόνια κλπ αυτά τα βρίσκω το πρωί που σηκώνομαι γύρω στις 5:30 να ανάβουν ακόμα! Με έχουν καταπλήξει. Κάπως έτσι πρέπει να γίνεται και με τα πάνελ που έχουν για παραγωγή, γι' αυτό και συμφέρουν
Φωτογραφίες φωτοβολταϊκού πάρκου και αποθήκης τραβηγμένες μέσα από τρένο
Και μια ιδιαίτερη φωτογραφία. Εγκαταστάσεις της Mercedes στο Μπαντ Κάνσταντ στη Στουτγάρδη. Όλη η οροφή, που βλέπει ήλιο, καλυμμένη με φωτοβολταϊκά. Μπορεί τη συγκεκριμένη μέρα να έχει χιόνι, αλλά δεν θ' αργήσουν ν' αρχίσουν να αποδίδουν.

Τα φωτοβολταϊκά βρίσκουν εφαρμογή και στα "παρκόμετρα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου