Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Μύθος και Πραγματικότητα: Η Καθαριότητα Εξωτερικών Χώρων

Μύθος: Οι Γερμανοί δεν πετάνε σκουπίδια στο δρόμο. Είναι προσεκτικοί και κρατάνε το σκουπιδάκι τους μέχρι να βρουν καλάθι να το πετάξουν.
Πραγματικότητα: Στους δρόμους σκουπίδια υπάρχουνε. Ειδικά σε σταθμούς μετρό, στις σκάλες κλπ χαρτιά από φαγητό ή γόπες (πολλές γόπες, απελπιστικά πολλές γόπες) κλπ. Χαρακτηριστικό είναι στην άκρη στις κυλιόμενες σκάλες. Εκεί μαζεύεται η γόπα αβέρτα. Γιατί στους σταθμούς απαγορεύεται το κάπνισμα οπότε μπαίνοντας σβήνουν το τσιγάρο ή περιμένουν να το τελειώσουν, οπότε τι την κάνουν τη γόπα? Τη ρίχνουν κάτω και καθώς κυλάνε οι σκάλες τις παρασύρουν όλες μαζί.

Καλά στο Οκτόμπερφεστ (Oktoberfest - η μεγάλη γιορτή της μπίρας) ή στις χριστουγεννιάτικες αγορές (βάιναχτσμαρκτσ Weihnachtsmarkts), με της δεκάδες χιλιάδες κόσμο και τα ων ουκ εστί αριθμός ταχυφαγεία, γινόταν χαμός. Και καλαθάκια ελάχιστα, μόνο έξω από τα μαγαζιά. Βέβαια, σκουπίζανε κάθε τρεις και λίγο και μάλιστα παρά την ύπαρξη πλήθους κόσμου – πατείς με πατώ σε ήτανε. Αλλά αν δεν πέσει σκούπισμα το σκουπιδομάνι κυριαρχεί. Παρ’ όλ’ αυτά, επειδή πέφτει πολύ σκούπισμα, σκουπίδια (και ειδικά στο κέντρο των πόλεων) δεν βλέπεις πολλά. Και όχι ότι δεν τρώνε στο μετρό όπως Ελλάδα (πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι – για να μην καθαρίζουμε απαγορεύουμε την κατανάλωση φαγητού ή ποτού στους σταθμούς και στο μετρό). Και τρώνε και πίνουνε. Αφού άμα πεινάς και δεν βρίσκεις να φας πας σ' ένα σταθμό του μετρό ή του τρένου: ακόμα κι αν δεν βρεις μαγαζάκι ανοιχτό, θα υπάρχει αυτόματος πωλητής.
Και επίσης: υπάρχουν και τουαλέτες στους σταθμούς του μετρό (που εμείς τις κλείσαμε για να μην βρωμίζουν) και πινακίδες πώς να τις βρεις . Βέβαια, το κατούρημα εκεί μπορεί να στοιχίζει αρκετά (μέχρι 0,80 € το έχω βρει διατιμημένο, με μπάρες που να μην μπορείς να περάσεις άμα δεν πληρώσεις, αλλού είναι τελείως τσάμπα αλλά μην περιμένεις και τέλεια καθαριότητα, αλλού ό,τι προαιρείσθε στον κύριο ή την κυρία που καθαρίζει και περιμένει απ’ έξω με το πιατάκι) αλλά απ’ το να μην βρίσκεις και να τρέχεις στα Goody's?

3 σχόλια:

  1. Εδώ και χρόνια (2) για να κατουρίσεις στα Goody's πρέπει να ψωνίσεις για να δεις τον κωδικό εισόδου για τις τουαλέτες, στην απόδειξη! Το ίδιο εφαρμόζουν πλέον και άλλα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος γρήγορης εξυπηρέτησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρώτη φορά το συνάντησα αυτό στην Χαϊδελβέργη, σε φαστφουντάδικο έξω απ' το σιδηροδρομική σταθμό. Όταν γύρισα έτσι γινόταν στα ΜακΝτόναλντ στο Σύνταγμα. Αργότερα γενικεύτηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ειδικά για τουαλέτες έχω ξαναγράψει. Π.χ. Δημόσιες τουαλέτες αλλά και αργότερα. Είναι ένα θέμα που πάντα με απασχολεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή