Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Η Γερμανία

Ας δούμε όμως μερικές πληροφορίες για τη Γερμανία. Τόσο καιρό μιλάμε γι’ αυτή κι απ' αυτή στέλνονται τα γράμματα αυτά, καλό θα ήταν να ξέρουμε για τι πράγμα μιλάμε. Εξάλλου, μαθηματικός είμαι και στα μαθηματικά πριν ασχοληθούμε με ένα αντικείμενο πρώτα το ορίζουμε. Ας τη γνωρίσουμε λοιπόν:
Πρώτα λίγη γεωγραφία. Η Γερμανία είναι μια χώρα με έκταση 357.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (περίπου 3 φορές όσο η Ελλάδα) και πληθυσμό 82 εκατομμύρια κατοίκους (δηλ. περίπου 7 φορές όσο η Ελλάδα). Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της είναι «ξένοι» δηλ. μετανάστες που ήρθαν εδώ για δουλειά. Περίπου το 25% των κατοίκων του Βερολίνου ή το 34% των κατοίκων του Μονάχου είναι μη Γερμανοί (συνολικά σ’ ολόκληρη τη Γερμανία το ποσοστό είναι περίπου 18%) παρ’ όλο που αρκετοί απ’ αυτούς έχουν τη Γερμανική υπηκοότητα.
Επίσημη γλώσσα τα Γερμανικά που εκτός από τη Γερμανία είναι επίσημη γλώσσα της Αυστρίας και ενός τμήματος της Ελβετίας αλλά και τμημάτων γειτονικών χωρών που συνορεύουν με την ηττημένη του τελευταίου παγκόσμιου πολέμου Γερμανία (π.χ. Λουξεμβούργο, Βέλγιο) Επίσης είναι η γλώσσα τμημάτων του πληθυσμού γύρω χωρών. Από πλευράς θρησκείας είναι χριστιανοί κύρια προτεστάντες και καθολικοί, αλλά και μια πανσπερμία θρησκειών, ως αποτέλεσμα του μεγάλου αριθμού μεταναστών, οι οποίες αντιμετωπίζονται ανεκτικά, ειδικά που είναι σημαντικός ο αριθμός των Γερμανών που δεν έχουν σχέση με καμιά θρησκεία.
Είναι ένα ομόσπονδο κράτος. Αυτό σημαίνει πως αποτελείται από επί μέρους κρατίδια (όπως το αποδίδουμε στα Ελληνικά). Έχει σημασία αυτό? Έχει, γιατί το κάθε κρατίδιο έχει τη δική του σημαία και τη δική του κυβέρνηση και σε πολλά πράγματα, αποφασίζει ξεχωριστά όπως για παράδειγμα για θέματα  παιδείας για τα οποία υπάρχει μια γενική κατεύθυνση (στο θέμα π.χ. της διάρθρωσης) αλλά τον τελευταίο λόγο τον έχει το τοπικό υπουργείο παιδείας. Αρχηγός του κράτους είναι ο πρόεδρος που το όνομά του δεν το ξέρω και είναι ελάχιστα γνωστό. Γνωστό είναι το όνομα του πρωθυπουργού που σε επίπεδο ομοσπονδίας είναι γνωστός ως καγκελάριος ενώ για τα κρατίδια χρησιμοποιείται το πρωθυπουργός.
Τα κρατίδια είναι 16 με μεγαλύτερο τη Βαυαρία (γι’ αυτήν θα μιλήσω ιδιαίτερα παρακάτω, μιας και σ’ αυτήν μένω) ενώ τα 3 περιορίζονται στο μέγεθος πόλης (Βερολίνο, Αμβούργο, Βρέμη). Για όποιον θα ήθελε παραπάνω λεπτομέρειες για τα κρατίδια παραθέτω έναν πίνακα με τα ονόματά τους ενώ για ακόμα περισσότερες πληροφορίες, παραπέμπω στη Wikipedia από την οποία και τα περισσότερα στοιχεία (και ο χάρτης). Οι αριθμοί που φαίνονται στο χάρτη αντιστοιχούν στην αρίθμηση του πίνακα των κρατιδίων.

Στα ελληνικά Στα γερμανικά
Ομόσπονδο κρατίδιο Πρωτεύουσα Bundesland Hauptstadt
1 Βάδη-Βυρτεμβέργη Στουτγάρδη Baden-Württemberg Stuttgart
2 Βαυαρία Μόναχο (Freistaat) Bayern München
3 Βερολίνο Βερολίνο Berlin Berlin
4 Βρανδεμβούργο Πότσνταμ Brandenburg Potsdam
5 Βρέμη Βρέμη (Freie Hansestadt) Bremen Bremen
6 Αμβούργο Αμβούργο (Freie und Hansestadt) Hamburg Hamburg
7 Έσση Βισμπάντεν Hessen Wiesbaden
8 Μεκλεμβούργο-Προπομερανία Σβερίν Mecklenburg-Vorpommern Schwerin
9 Κάτω Σαξονία Ανόβερο Niedersachsen Hannover
10 Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία Ντίσελντορφ Nordrhein-Westfalen Düsseldorf
11 Ρηνανία-Παλατινάτο Μάιντς Rheinland-Pfalz Mainz
12 Σάαρλαντ Σααρμπρίκεν Saarland Saarbrücken
13 Σαξονία Δρέσδη (Freistaat) Sachsen Dresden
14 Σαξονία-Ανχάλτη Μαγδεβούργο Sachsen-Anhalt Magdeburg
15 Σλέσβιχ-Χολστάιν Κίελο Schleswig-Holstein Kiel
16 Θουριγγία Έρφουρτ (Freistaat) Thüringen Erfurt

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου